ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un mozaic rar datând din perioada 525-550 d. Hr. care îl reprezintă pe Sfântul Andrei și care a fost furat de la o biserică din Cipru a fost recuperat după patru decenii, a declarat Arhiepiscopul Hrisostom.

Preafericitul Părinte Hrisostom, Arhiepiscopul Ciprului, a spus că măiestria cu care a fost realizat mozaicul precum și unicitatea sa au făcut din el un simbol al „moștenirii furate” a Ciprului, scrie Basilica.ro.

Un număr restrâns de mozaicuri au supraviețuit perioadei iconoclaste din secolele 8-9, când multe dintre icoanele ortodoxe au fost distruse.

Mozaicul care îl reprezintă pe Sfântul Andrei, întâiul chemat la apostolat de Hristos, a fost unul dintre mozaicurile dispărute de la Biserica Panaghia Kanakaria din Lythrangomi, după ce insula Cipru a fost împărțită pe criterii etnice în 1974.

Aydin Dikmen, un comerciant de origine turcă, a fost arestat cu un sfert de secol mai târziu pentru vânzarea mozaicului precum și a altor opere de artă din Biserica Panaghia Kanakaria și din alte biserici.

Majoritatea mozaicurilor bisericii Kanakaria au fost repatriate cu excepția unuia care îl reprezintă pe Sfântul Apostol Luca.

Mozaicul cu chipul Sf. Andrei a fost localizat de istoricul de artă de origine greacă Maria Paphiti în 2014 după ce un alt comerciant i-a cerut să verifice originea mozaicului.

Când comerciantul a fost informat că mozaicul aparține Bisericii Ciprului, a fost de acord să-l restituie contra unui cost modic.

Paphiti a contactat pe oamenii de afaceri de origine greacă Roys Poyiadzis și Andreas Pittas pentru a acoperi costurile repatrierii mozaicului. Costurile s-au ridicat la 50.000 euro.

În cadrul unei ceremonii care a avut loc luni, 23 aprilie, la sediul Arhiepiscopiei Ciprului din Nicosia, Preafericitul Părinte Hrisostom le-a oferit medalia Sfântului Pavel, cea mai înaltă distincție a Bisericii Ciprului, celor trei persoane implicate în repatrierea mozaicului.

La eveniment a fost prezent Președintele Republicii Cipru, Nikos Anastasiadis.

În Cipru se păstrează un al doilea mozaic din aceeași perioadă, reprezentând-o pe Fecioara Maria.