ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Premierul austriac Sebastian Kurz sună adunarea în Europa pentru a face față situației de urgență în materie de imigrație și în care Italia se află în prim-plan.

Anunțul a fost făcut miercuri, la Berlin, de cancelarul austriac Sebastian Kurz, după discuțiile cu ministrul german de interne, Horst Seehofer. „Cred că este o cooperare foarte sensibilă care va contribui la reducerea migrației ilegale către Europa. Credem că este necesară o „axă a voinței” de combatere a migrației ilegale”, a spus Kurz. Anterior, cancelarul austriac declara că țara sa lucrează împreună cu câteva state membre ale Uniunii Europene asupra înființării unor centre pentru primirea de migranți în afara Uniunii, „pentru a găzdui și oferi protecție, însă nu o viață mai bună”.

Austria va prelua de la Bulgaria președinția Uniunii Europene în semestrul al doilea al acestui an, iar una din prioritățile anunțate este oprirea fluxurilor de migranți la frontierele externe ale UE.

Kurz a mai spus că se bazează și pe sprijinul, în timpul președinției sale rotative la UE, pe țări precum Olanda și Danemarca.

Statele care au refuzat sau au refuzat să primească refugiați în cadrul sistemului cotelor obligatorii ale UE sunt Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Slovacia.

Anunțul cancelarului austriac vine în contextul în care  Angela Merkel încearcă să încheie o înțelegere privind cooperarea în interiorul UE pentru relocarea solicitanților de azil, dar care întâmpină opoziția lui Seehofer, ministrul de interne german amenințând stabilitatea guvernului său de coaliție. 

De altfel, ministrul german de Interne a precizat că și omologii săi din Austria și Italia, Herbert Kicks și Matteo Salvini, au format o alianță în acest sens săptămâna aceasta.

Seehofer a câștigat sprijinul lui Salvini, care a refuzat luni, în mod direct, să permită unei ambarcațiuni să intre cu sute de migranți în porturile italiene.