ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderii bisericilor creștine apără nevoia unei prezențe creștine în Orașul Vechi din Ierusalim, în contextul în care, așa cum presa a relatat, au crescut actele de vandalism, abuzurile verbale și achiziționarea , în mod agresiv, a unor bunuri, de către coloniștii evrei, informează site-ul catholicnewsagency. com.

„Astăzi, biserica se confruntă cu cea mai gravă amenințare din partea unor grupări de coloniști. Coloniștii sunt persistenți în încercarea lor de a eroda prezența comunității creștine în Ierusalim”, a declarat Patriarhul Ortodox Grec  de la Ierusalim, Teofil al- III-lea, într-un interviu acordat ziarul The Guardian.

„Aceste grupuri radicale de coloniști sunt foarte bine organizate. În ultimii ani, am fost martori la profanarea și vandalizarea  unui număr fără precedent de biserici și locuri sfinte. Am primit tot mai multe plângeri din partea preoților și credincioșilor locali care au fost atacați și agresați”, a spus înaltul ierarh.

Instituțiile catolice și credincioși catolici au fost, de asemenea, ținta unor astfel de atacuri, a declarat și preotul catolic din Ierusalim, părintele David Neuhaus, afiliat al Institutului Pontifical Biblic.

„Ceea ce descrie patriarhul Toefil este corect, în sensul  că proprietățile bisericii și credincioșii creștini au fost atacați”, a spus părintele Neuhaus.

Majoritatea creștinilor din Israel este formată din arabi aparținând Bisericilor greco-catolice, ortodoxe sau romano-catolice.

Abația benedictină a Adormirii Maicii Domnului a fost vandalizată de cinci ori în ultimii ani, cu mesaje anticreștine cu graffiti, scrise în ebraică.

Vandalii au distrus ferestrele vitrate și o statuie a Fecioarei Maria din biserica Sf. Ștefan a mănăstirii Salei din Beit Jamal, de lângă Ierusalim, în septembrie 2017.

Ordinul Sfântului Mormânt a contribuit recent cu fonduri pentru un proiect de construire a unui gard în vederea  protejării unei alte  biserici catolice vandalizate, din Nazaret, de atacuri viitoare.

Preotul Neuhaus explică însă că „aceste atacuri sunt îndreptate în mod egal și împotriva musulmanilor” și că „multe alte moschei sunt vizate la fel ca bisericile”. El spune că violența coloniștilor este îndreptată împotriva tuturor non-evreilor.

„Problema colonizării și a violențelor grupărilor de dreapta este un fenomen important în societatea israeliană și afectează profund creștinii și musulmanii”, a spus acesta.