ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Moscova a denunțat acordul cu Kievul privind exportul de grâne ucrainene, după un masiv atac cu drone asupra navelor rusești din zona Crimeii, implicate în asigurarea securității transporturilor agricole.

Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a atacat flota rusă din Marea Neagră lângă Sevastopol cu 16 drone, în dimineața zilei de sâmbătă, cu asistența unor „specialiști” britanici, informează Reuters.

Rusia a anunțat că atacul, soldat cu daune minore la dragorul de mine Ivan Golubeț (FOTO), a fost respins, dar că navele care au fost ținta atacului erau implicate în asigurarea securității culoarului de navigație din Marea Neagră pentru vasele care transportă grâne din Ucraina.

Potrivit publicației The Drive, atacul ucraiean ar fi fost realizat cu drone kamikaze aeriene și marine, precum cea de mai jos.

Două înregistrări video par să indice și un atac asupra fregatei Amiral Makarov, noua navă amiral a florei ruse în Marea Neagră, după avarierea gravă a crucișătorului Moscova. Există informații că și Makarov a suferit avarii. (VIDEO mai jos).

Într-un comunicat dat publicității cu câteva ore în urmă, Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat:

„Partea rusă își suspendă participarea la punerea în aplicare a acordurilor privind exportul de produse agricole din porturile ucrainene.”

Decizia Rusiei de a se retrage din acordul privind exportul de cereale ucrainene vine pe fondul unei grave penurii alimentare mondiale și al exploziei prețurilor la alimente.

Rusia a declarat că va informa despre decizia sa Organizația Națiunilor Unite, sub a cărei egidă a fost încheiat acordul în luna iulie.

Tot sâmbătă, Moscova a acuzat British Navy că a participat la sabotarea conductelor Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică.

Ministerul britanic al Apărării, citat de Sky News, a respins acuzațiile Rusiei privind implicarea sa, susținând că Moscova „recurge la colportarea de declarații false de o amploare epică, în scopul de a distrage atenția de la dezastruoasa sa gestionare a invaziei ilegale în Ucraina”.

Recent, site-ul de investigații Grayzone a dat publicității o serie de planuri ale serviciilor de informații britanice pentru a asista Ucraina în „operațiuni speciale” împotriva Rusiei în Marea Neagră.

Inclusiv un atac asupra Podului Crimeii.

VIDEO via Twitter: