ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De-a lungul ultimilor 400 de ani, Rusia nu a respectat niciodată de bună voie vreunul din acordurile semnate, cu excepția acelor cazuri rare când a fost forțată să facă aceasta prin intermediul unor mecanisme internaționale de control, a declarat generalul Ben Hodges, comandantul trupelor armate ale SUA în Europa, într-un interviu acordat luni portalului ucrainean Cenzor.net, potrivit agerpres.

„La ora actuală, singura variantă de rezolvare a conflictului din estul Ucrainei este de a forța Rusia se se implice într-un mod serios în procesul de la Minsk. Vedem că rușii nu lasă misiunea specială de monitorizare a OSCE să-și facă treaba. Nu știm cât de multă muniție și echipament aduce și retrage Rusia din Donbas”, a afirmat generalul american.

În opinia sa, dacă Rusia ar dori la modul serios ca acordurile de la Minsk să fie puse în aplicare cu succes, ea ar face ca OSCE să acționeze mai eficient în estul Ucrainei.

„Prin urmare, cheia succesului este de a face Rusia să acorde o atenție deosebită aplicării integrale a acordurilor de la Minsk”, a insistat Ben Hodges, salutând rolul jucat de Germania și Franța în acest proces. „Mă bucur că și SUA se conectează: oferă sprijin, continuă să ceară returnarea Crimeii, de exemplu, și solicită extinderea sancțiunilor”, a adăugat comandantul trupelor SUA în Europa, subliniind că "sancțiunile sunt esențiale" în acest sens.

El a amintit că Rusia nici până acum nu și-a retras trupele din Abhazia și Osetia de Sud, două regiuni separatiste ale Georgiei a căror independență a fost recunoscută de Moscova după războiul de cinci zile din august 2008. În plus, Moscova dispune de 1.500 de militari în Transnistria (Republica Moldova).

În acest fel, în opinia sa, Rusia susține instabilitatea în jurul Ucrainei.
Manevrele militare ale Rusiei în Belarus și în Districtul militar Vest și războiul din Donbas sunt toate scheme ale unei presiuni militare permanente asupra vecinilor săi, pentru ca să le complice acestora apropierea de Occident sau integrarea în UE.

„Eu sunt sigur că scopul Rusiei în Ucraina este de a o împiedica să adere vreodată la UE și NATO, ca aceasta să nu se poată integra pe deplin în economia occidentală", a spus Ben Hodges în interviul pentru Cenzor.net, citat marți de numeroase mass-media de la Kiev.