ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile statului turc au început să aresteze pe susținătorii recentei tentative de lovituri de stat militare, ajungându-se ca peste 6.000 de persoane să fie încarcerate, informează Reuters.

Printre acestea se numără și generalul Bekir Ercan Van, comandantul bazei de la Incirlik, unitatea de unde forțele aeriene americane declanșează raidurile aeriene împotriva militanților Statului Islamic din Siria și Irak. Mai mult decât atât, au fost arestați încă 10 soldați aflați în respectiva bază.

Operațiunile militare la respectiva bază au fost sistate, temporar, dar au fost reluate duminică după-amiază, a informat Pentagonul.

"După coordonarea cu aliații noștri turci, acești au redeschis spațiul aerian pentru avioane militare. În consecință, coaliția anti ISIS a reluat operațiunile aeriene la toate bazele militare din Turcia", a arătat un comunicat al Departamentului Apărării, american.

Președintele Erdogan și aliații săi au declanșat o vânătoare împotriva celor pe care îi suspectează de implicare în lovitura de stat eșuată și l-au acuzat pe clericul Fehtullah Gulen de organizare a puciului.

Gullen a negat orice implicare și a denunțat încercarea de lovitură de stat ca un afront adus democrației.

"Eu sunt o persoană care a suferit sub multiple dictaturi militare în ultimele cinci decade și este cu-adevărat insultător să fiu acuzat de orice legături cu o asemenea încercare. Neg categoric aceste acuzații", a spus clericul.

"Prin intervenții militare democrația nu poate fi realizată. Prin intervenții militarii nu se va întări guvernul republican. Și prin intervenții militare, nu se poate realiza integrarea Turciei în lume", a continuat el.
 
Gullen este rezident în SUA, iar premierul Turciei a declarat ieri că țara sa se află în război cu orice națiune care îl ajută, în orice fel, pe fostul aliat al lui Erdogan.