ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Birocrația din UE este un punct nevralgic la nivelul securității continentale în fața agresiunilor Rusiei, este de părere comandantul forțelor SUA în Europa, Ben Hodges, potrivit unei sinteze publicate de Atlantic Council, informează Digi 24. 

Hodges a făcut aceste declarații în contextul în care Rusia se pregătește pentru Zapad 2017, cel mai mare exercițiu militar de la sfârșitul Războiului Rece, care se va desfășura în perioada 14-20 septembrie. 

Referitor la situația în care Alianța Nord-Atlantică ar fi nevoită să își desfășoare forța de reacție rapidă într-un conflict armat, comandantul forțelor SUA în Europa a spus: „În Germania, de exemplu, doar Bundestag-ul poate declara o situație de criză. Bundestag-ul va trebui să schimbe acest statut, astfel încât să putem muta mai rapid munițiile sau trupele, ori să obținem acces pe autostradă sau pe căile ferate”. 

Iar pentru a evita un blocaj birocratic în caz de război, acesta a subliniat că „există probabil peste 100 de legi diferite care ar trebui schimbate în totalitate în țări precum Germania, Polonia, Lituania, România”.

Întrebat, la Bruxelles, dacă exercițiul Rusiei reprezintă o amenințare reală, locotenent generalul american a răspuns: „Nu este nimic rău legat de Zapad, este dreptul Rusiei să efectueze exerciții. Noi suntem întotdeauna pregătiți. Cu asta ne ocupăm. Ne pregătim continuu. Nu trebuie să avem la graniță mii de soldați care să stea de gardă”.

Totuși, comandantul forțelor SUA în Europa a precizat că, principala neregulă referitoare la exercițiul militar al Rusiei este legată de „transparența zero” în privința organizării. De altfel, și reprezentanții NATO au făcut o serie de reproșuri în acest sens, atrăgând atenția asupra încălcării prevederilor Documentului de la Viena de către Rusia.

„Nu am întâlnit nici măcar un singur jurnalist care, în ultimii trei ani, să fi acoperit un exercițiu militar rusesc, nici măcar unul. Deci, dacă Rusia ar fi vrut cu adevărat să mențină o stabilitate la granița ei vestică, ar invita jurnaliștii acolo pentru a demonstra că este doar defensivă”, a spus Ben Hodges.

Acesta a mai subliniat faptul că Rusia a reactivat Brigada 1 de Tancuri din al Doilea Război Mondial, compusă din 800 de tancuri, și că aceasta nu este folosită în scop defensiv. 

„Această divizie există doar pentru un singur scop: să atace. Făcând acest lucru și respingând transparența, este normal ca națiunile să fie anxioase”, a mai spus Hodges. 

Deși Moscova a anunțat că numărul de trupe care va fi desfășurat în cadrul Zapad 2017 nu va depăși 13.000 de militari, pregătirile de transport indică circa 100.000 de soldați.