ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După primii pași făcuți în direcția acceptării că multinaționalele și supermarketurile vând în Europa produse cu standarde duble de calitate, mai ridicate în Vest și mai slabe în Est, Comisia Europeană are acum în vedere legi noi pentru protejarea fermierilor de marii retaileri. Supermarketurile insistă că nu sunt profitori, scrie Politico.

Comisia Europeană a ezitat mult timp cu răspunsurile la plângerile din partea fermierilor că nu au aproape niciun fel de putere de negociere cu retaileri mari precum Carrefour din Franța și Tesco din Marea Britanie.

Principala cerere a fermierilor este ca UE să implementeze legi care să pună capăt practicilor comerciale neloiale precum plăți întârziate din partea lanțurilor de magazine și contracte abuzive.

Până acum, CE a încercat să se prezinte ca un intermediar neutru în această dispută complexă în care elementul principal este lanțul de aprovizionare alimentar.

Situația s-a schimbat zilele trecute când comisarul european pentru agricultură Phil Hogan a lansat un atac neașteptat asupra supermarketurilor și a anunțat că are ca țintă crearea unei legislații care să-i protejeze pe fermieri de capriciile retailerilor. Din discursul lui Hogan s-a înțeles clar pe cine trebuie dată vina.

„Concret, în special supermarketurile se bucură de «superputere» datorită efectului dublu al creșterii globalizării și al nivelului ridicat de concentrare din Europa", a spus comisarul. „Aceasta le dă un avantaj disproporționat asupra producătorilor."

El a descris ca fiind puternic dezechilibrul dintre forțele de negociere ale celor care cer un preț și cei care stabilesc prețul. Această diferență ar produce  fermierilor teama de „represalii comerciale, întârzierea plăților și alte dureri de cap". În Marea Britanie, lanțurile de magazine Tesco, Sainsbury’s și Asda controlează aproape 60% din piața legumelor și fructelor, în timp ce în Franța Carrefour, E. Leclerc și Intermarché controlează 55% din piață.

Ulterior discursului, locotenenții lui Hogan au publicat pe Twitter o imagine cu un fermier în salopetă verde chinuindu-se sub povara unei fabrici de procesare a alimentelor și a unui supermarket. Discursul dur al comisarului i-a pus pe jar pe lobbyștii din Bruxelles ai supermarketurilor. Ei consideră asaltul Comisiei Europene un atac asupra pieței libere. Propunerile legislative ale lui Hogan sunt așteptate la începutul anului viitor.

În septembrie, comisarul pentru consumatori Vera Jourova a declarat că apar „tot mai multe dovezi" că în Europa se practică standarde duble de calitate pentru alimente.

„Am auzit multe plângeri de la consumatori care au observat că băuturile răcoritoare, cafeaua și crochetele de pește pe care le cumpără din supermerketurile locale sunt de o calitate mai slabă decât cele din magazinele de peste graniță", a spus Jourova. Vorbele sale arată o schimbare în modul în care executivul european vede problema. În iulia, oficiali ai CE au declarat pentru EUobserver că există doar „dovezi anecdotice" că produse cu același nume și ambalaj au ingrediente și calități diferite în state diferite. „Acum avem mai multe dovezi", a afirmat Jourova.

Într-un interviu pentru The Guardian, ceha Jourova a declarat că firmele au „înșelat" consumatorii împachetând în ambalaje similare versiuni de calitate mai slabă ale unor produse foarte cunoscute. Companiile multinaționale de alimente și băuturi „au înșelat" cumpărătorii din Europa de Est ani de zile, a explicat comisarul. „O spunem clar pentru prima dată: este o practică comercială neloială. Sunt convinsă că în multe cazuri s-a încălcat legea."