ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul conservator din Polonia a elaborat un proiect de lege privind crearea unui Consiliu național care va coordona posturile publice de televiziune și radio, o inițiativă ce a atras critici dure din partea Comisiei Europene și a organizațiilor pentru libertatea presei.

Potrivit proiectului de lege, posturile TVP și Polskie Radio (Radio Polonia) - care au audiențe mari - ar urma să fie sub controlul unui Consiliu național media ai cărui membri vor fi numiți de Guvernul conservator de la Varșovia. Noua structură va putea numi directorii posturilor publice de radio și televiziune, care vor avea statut de "instituții culturale naționale".

Inițiativa a atras critici dure din partea organizațiilor pentru libertatea presei, inclusiv din partea Federației Europene a Jurnaliștilor (EFJ), Uniunii Europene pentru Audiovizual (EBU) și asociației Reporteri fără Frontiere, potrivit Mediafax.

"Este vorba de un proiect revoltător, introdus rapid în scopul adoptării imediate, fără consultare; prin această lege s-ar anula normele care garantează pluralismul și independența posturilor publice de televiziune și radio din Polonia", au reacționat aceste organizații de profil într-un comunicat comun citat de BBC.