ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Europeană (CE) a dat marți undă verde unei noi prelungiri - cu trei luni - a controalelor excepționale impuse la frontiere din interiorul spațiului Schengen reintroduse în 2015 de Austria, Germania, Danemarca, Suedia și Norvegia, care se confruntau cu un aflux puternic de migranți, relatează AFP.

Această „recomandare", pe care este necesar ca statele membre UE să o aprobe pentru a se concretiza, le va permite să continue să efectueze controale după 12 noiembrie, când expiră derogările fără precedent de la reglementările cu privire la libera circulație. La începutul lui mai, CE a acceptat o primă prelungire excepțională - dincolo de durata autorizată în mod normal - a controalelor la frontiere, reintroduse în 2015 de Austria, Germania, Danemarca, Suedia și Norvegia, state membre ale zonei Schengen. Comisia a stabilit totodată ca obiectiv o revenire la situația normală - fără controale la frontiere interne - până în decembrie 2016. Însă condițiile „nu sunt încă îndeplinite" în vederea respectării acestui obiectiv, a recunoscut Bruxellesul marți.

"Suntem, din nefericire, încă departe de acest scop", a declarat prim-vicepreședintele CE Frans Timmermans, citat într-un comunicat dat publicității în urma unei reuniuni a comisarilor la Strasbourg. Controalele vor fi autorizate „pe o perioadă strict limitată" de trei luni și vor fi "coordonate și proporționate la anumite frontiere interne", a precizat comisarul însărcinat cu Migrația Dimitris Avramopoulos. "În această perioadă vom continua să atacăm toate problemele actuale în domeniul migrației și securității, pentru a putea ridica aceste controale cât mai rapid posibil", a dat el asigurări.