Comisia Europeană (CE) le-a cerut, marți, statelor membre ale UE să încheie de urgență acorduri prin care să faciliteze debarcarea migranților care traversează Mediterana pentru a ajunge în Europa, după ce o navă cu circa o sută de migranți la bord a fost întoarsă din drum de către autoritățile libiene în urma refuzului Italiei și Maltei de a o primi, fapt care a stârnit proteste din partea unor ONG-uri, transmite agenția EFE, anunță Agerpres.

„Poziția Comisiei Europene este cunoscută. Ceea ce ne trebuie urgent sunt acorduri predictibile pentru a asigura că debarcările persoanelor salvate se pot desfășura în siguranță'', a indicat la conferința de presă zilnică purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

Reacția CE survine după ce aproximativ o sută de migranți au fost transportați în portul libian Misrata, acțiune calificată de mai multe ONG-uri ca fiind o încălcare a drepturilor omului.

Cu două săptămâni în urmă o navă a aceluiași ONG a primit în final acordul autorităților din Malta să debarce pe această insulă grupul de 32 de migranți pe care îi avea la bord, numai după ce Germania, Franța, Portugalia, Irlanda, România, Luxemburg, Olanda și Italia au acceptat să preia acești migranți împreună cu alții salvați de nava unui alt ONG german sau aflați deja în Malta.

Aproape 500 de migranți care au încercat în ultimele zile să ajungă în Europa au fost debarcați înapoi în Libia după ce Italia și Malta au refuzat să-i primească, decizie ce a stârnit de asemenea proteste din partea ONU, care a cerut statelor europene să permită debarcarea migranților în porturile lor sigure. 
La începutul lunii ianuarie, Ministerul de Afaceri Externe a precizat, într-un comunicat remis ActiveNews, că România și-a exprimat disponibilitatea de a de a prelua 5 din cei 49 de migranți aflați în două vase, care au ajuns în largul coastelor malteze, fără a primi permisiunea de acostare.