Comisia Europeană (CE) le-a cerut, marți, statelor membre ale UE să încheie de urgență acorduri prin care să faciliteze debarcarea migranților care traversează Mediterana pentru a ajunge în Europa, după ce o navă cu circa o sută de migranți la bord a fost întoarsă din drum de către autoritățile libiene în urma refuzului Italiei și Maltei de a o primi, fapt care a stârnit proteste din partea unor ONG-uri, transmite agenția EFE, anunță Agerpres.

„Poziția Comisiei Europene este cunoscută. Ceea ce ne trebuie urgent sunt acorduri predictibile pentru a asigura că debarcările persoanelor salvate se pot desfășura în siguranță'', a indicat la conferința de presă zilnică purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

Reacția CE survine după ce aproximativ o sută de migranți au fost transportați în portul libian Misrata, acțiune calificată de mai multe ONG-uri ca fiind o încălcare a drepturilor omului.

Cu două săptămâni în urmă o navă a aceluiași ONG a primit în final acordul autorităților din Malta să debarce pe această insulă grupul de 32 de migranți pe care îi avea la bord, numai după ce Germania, Franța, Portugalia, Irlanda, România, Luxemburg, Olanda și Italia au acceptat să preia acești migranți împreună cu alții salvați de nava unui alt ONG german sau aflați deja în Malta.

Aproape 500 de migranți care au încercat în ultimele zile să ajungă în Europa au fost debarcați înapoi în Libia după ce Italia și Malta au refuzat să-i primească, decizie ce a stârnit de asemenea proteste din partea ONU, care a cerut statelor europene să permită debarcarea migranților în porturile lor sigure. 
La începutul lunii ianuarie, Ministerul de Afaceri Externe a precizat, într-un comunicat remis ActiveNews, că România și-a exprimat disponibilitatea de a de a prelua 5 din cei 49 de migranți aflați în două vase, care au ajuns în largul coastelor malteze, fără a primi permisiunea de acostare.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews