ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Europeană a dat miercuri publicității o serie de propuneri cu privire la următorul buget al Uniunii Europene, care includ tăieri de fonduri în anumite domenii și noi surse de venituri care să acopere golul apărut în urma Brexitului, adăugând că fondurile de la UE ar trebui condiționate de respectarea statului de drept de către statele membre, informează Reuters.

Opțiunile prezentate de Comisia Europeană vor fi dezbătute de șefii de stat și de guverne la reuniunea din 23 februarie. Executivul comunitar va prezenta la începutul lunii mai propunerile sale definitive cu privire la următorul buget pe termen lung, 2021 - 2027, transmite Agerpres.

„Un buget nu este un exercițiu contabil, ci o reflecție a priorităților și a ambițiilor, care traduce viitorul în cifre. Prin urmare, să discutam mai întâi despre ce fel de Europă ne dorim. Ulterior, statele membre vor trebui să își susțină ambițiile cu finanțarea necesară. Trebuie să înțelegem cu toții că, în discuțiile care ne așteaptă, nu vom mai putea continua ca până acum", a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

CE subliniază că atunci când se discută despre nivelul de ambiție al acțiunii UE în domenii cum ar fi protecția frontierelor externe ale UE, sprijinirea unei veritabile Uniuni Europene a Apărării, stimularea transformării digitale a Europei sau creșterea eficienței politicii de coeziune și a politicii agricole ale UE este important ca liderii să aibă o idee clară asupra a ceea ce ar însemna concret opțiunile lor din punctul de vedere al finanțării acordate la nivelul UE. Este ceea ce își propune documentul prezentat miercuri de Comisie, prin cuantificarea impactului financiar al diverselor opțiuni de politică posibile.

Comisia prezintă, de asemenea, opțiuni pentru modernizarea bugetului UE, inclusiv prin consolidarea legăturii dintre obiectivele sale și modul în care acesta este finanțat. În plus, sunt prezentate posibilități pentru consolidarea legăturii - denumită de multe ori "condiționalitate" - dintre finanțarea acordată de UE și respectarea valorilor fundamentale ale Uniunii.

„Trebuie să nu repetam experiența nefericita din 2013, când bugetul actual al UE a făcut obiectul unui acord cu o întârziere considerabilă. Dacă o astfel de întârziere s-ar repeta, peste 100.000 de proiecte finanțate de UE nu ar fi în măsură să demareze la timp, iar sute de mii de tineri nu ar putea beneficia de pe urma schimburilor Erasmus+ în 2021", a declarat comisarul responsabil pentru buget și resursele umane, Günther H. Oettinger.

Cel mai târziu la începutul lunii mai 2018, Comisia Europeană va înainta propunerea sa oficială privind următorul buget pe termen lung al UE. Între timp, Comisia va continua sa asculte opiniile tuturor părților interesate, inclusiv prin intermediul consultărilor publice privind prioritățile UE care au fost lansate în ianuarie 2018.