ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Europeană a propus marți statelor membre ale Uniunii Europene deschiderea negocierilor de aderare a Albaniei și Macedoniei la blocul comunitar, a anunțat șefa diplomației europene, Federica Mogherini.

„Comisia Europeană propune ca Consiliul să decidă deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și cu Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei”, a declarat Federica Mogherini într-o conferință de presă la Strasbourg, unde Parlamentul European este reunit în plen.

„Decizia se întemeiază pe o evaluare a progreselor realizate de aceste două țări pe baza recomandărilor făcute în 2016 și a unei analize a măsurilor puse în aplicare de Tirana și de Skopje” și constituie „un mesaj de încurajare a acestor țări să continue reformele”, a explicat șefa diplomației UE.

„Revine celor 28 de state membre ale UE să evalueze progresele realizate și să ia o decizie”, a concluzionat ea.

UE a lansat deja negocieri de aderare cu Serbia, la începutul lui 2014, și cu Muntenegru în 2012.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a estimat în noiembrie 2017 că aceste două state vor deveni membre ale UE „înainte de 2025”.