ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 17.03/ 9:15 Comisia Europeană a propus luni să se impună o interdicție intrării pe teritoriul european cetățenilor statelor din afara Uniunii Europene (UE), pe o perioadă de 30 de zile, în vederea opririi răspândirii noului coronavirus, a anunțat Ursula von der Leyen, reatează Reuters. ”Cu cât vor exista mai puține deplasări, cu atât vom putea controla virusul mai bine. De aceea le propun șefilor de stat și de guverne să introducă această restricție provizorie a deplasărilor neesențiale către UE”, a declarat ea.
 
Știrea inițială

Măsuri cu privire la frontierele externe ale Uniunii Europene vor fi luate în câteva ore, potrivit unui acord la care au ajuns luni președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel și președinții Consiliului European și Comisiei Europene, Charles Michel și Ursula von der Leyen, a anunțat Palatul Elysee.
 
Macron a condamnat însă măsurile unilaterale de control frontalier introduse de unele state membre ale Uniunii Europene în contextul crizei cauzate de epidemia COVID-19, după o scurtă convorbire telefonică cu Angela Merkel, Ursula von der Leyen și Charles Michel.

Discuția telefonică a avut loc după ce Germania a introdus temporar, luni dimineață, controalele la frontierele cu Franța, Austria, Elveția, Danemarca și Luxemburg.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a afirmat luni că închiderea frontierelor ”nu este cea mai bună modalitate” de a ține sub control răspândirea coronavirusului în interiorul a ceea ce în mod normal este spațiul de liberă circulație, atât de prețuit în Europa.

Un purtător de cuvânt al executivului comunitar a spus că orice măsuri frontaliere trebuie să fie bine coordonate pentru a preveni agravarea crizei prin împiedicarea transporturilor alimente și medicamente.

Luni de la ora locală 08:00 (07:00 GMT), vehiculele venind din Franța, Austria, Elveția, Danemarca și Luxemburg au început să fie controlate de către poliția germană, care nu permite să treacă decât transportul de mărfuri și lucrătorii transfrontalieri. În capitala germană, Berlin, au fost interzise începând de sâmbătă toate evenimentele publice și private cu peste 50 de persoane, în încercarea de a stopa răspândirea coronavirusului. Autoritățile locale din Germania au închis toate cinematografele, teatrele, sălile de concerte și facilitățile sportive, inclusiv săli de sport și studiouri de fitness, precum și baruri, pub-uri, cazinouri și cluburi, până cel puțin pe 19 aprilie.

Numărul deceselor cauzate în Europa de noul coronavirus a depășit duminică pragul din 2.000, ceea ce reprezintă o treime din cele înregistrate în întreaga lume, unde se multiplică restricțiile impuse populației și cazurile de închidere a frontierelor.