ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Europeană a demarat măsurile împotriva Poloniei din cauza reformelor interne care amenință independența Justiției și a avertizat că este gata să activeze articolul 7 din Tratat, care  ar putea duce la suspendarea dreptului de vot . 
 
Comisia Europeană a demarat o procedură de infringement (încălcare a tratatului) împotriva Poloniei după adoptarea mai multor legi care amenință independența Justiției și statul de drept.

Comisia UE își exprimă îngrijorarea cu privire la reforma sistemului de justiție și oferă autorităților de la Varșovia o lună pentru a rezolva problema.

În mod special, Comisia cere autorităților să nu ia măsuri care ar forța demiterea sau pensionarea judecătorilor de la Curtea Supremă. „Dacă o astfel de măsură este luată, Comisia este gata să activeze articolul 7”, precizează un comunicat oficial de la Bruxelles.
 
Articolul 7

Articolul 7 al Tratatului UE, cunoscut și sub numele de „arma nucleară", poate duce în cele din urmă la o suspendare a anumitor drepturi ale unui stat membru, în special, al dreptului său de vot în Consiliul UE, organism în care cei 28 de membri definitivează legislațiile europene. 
 
Demiterea judecătorilor de la Curtea Supremă - măsura menționată de Comisia Europeană - a fost adoptată de parlamentari și a fost la un pas de a fi pusă în aplicare, ea fiind împiedicată doar de decizia președintelui țării de a bloca legislația.

Duda, două legi respinse, una aprobată

Președintele polonez Andrzej Duda a promulgat marți o lege privind reforma tribunalelor de drept comun în baza căreia președinții acestora vor fi numiți de ministrul justiției, informează Reuters, citată de Agerpres.
 
Este una din cele trei legi adoptate de legislativul polonez în cadrul unei controversate reforme judiciare, criticată atât de Uniunea Europeană cât și de opoziție, în opinia cărora va afecta independența justiției.

„Președintele a semnat legea din 12 iulie”, s-a anunțat pe site-ul cancelariei prezidențiale, cu referire la data când proiectul a fost adoptat de parlament, grație majorității pe care o deține partidul Dreptate și Justiție (conservator).

Legea îi va permite ministrului justiției să-i numească pe judecătorii tribunalelor de drept comun fără să se consulte cu adunările generale ale judecătorilor și nici cu Consiliul național al magistraturii și fără a da explicații, ceea ce, potrivit opoziției, va duce la subordonarea justiției față de executiv.

Luni dimineața, președintele Duda a anunțat că își va folosi dreptul de veto împotriva legii privind reforma Curții supreme și a celei privind Consiliul național al magistraturii, decizie-surpriză care i-a consternat chiar pe conservatori din care rândul cărora provine șeful statului. El a explicat că refuză să-i atribuie un rol prea important procurorului general care, în Polonia, cumulează această funcție cu cea de ministru al justiției.
 
Andrzej Duda a menționat că va prezenta personal, peste circa două luni, o nouă versiune a celor două legi.

Mai multe mii de persoane au manifestat în întreaga Polonie în ultimele zile împotriva reformelor în domeniul justiției, estimând că acestea subordonează sistemul judiciar puterii politice.