Comisia parlamentară care anchetează atentatele din Franța recomandă restructurarea serviciilor de securitate, inclusiv prin crearea unei Agenții antiteroriste, după depistarea a numeroase deficiențe și erori în monitorizarea activităților militanților islamiști, scrie cotidianul Financial Times, citat de Mediafax.

 Principala propunere a Comisiei parlamentare speciale vizează înființarea unei Agenții antiteroriste care să fie subordonată direct președintelui ori premierului Franței, în scopul îmbunătățirii coordonării numeroaselor structuri care în prezent sunt subordonate diverselor ministere.

O altă propunere se referă la reactivarea rețelelor de agenți de teren, reforma precedentă - care a avut ca rezultat restrângerea acestui sistem - fiind catalogată drept o "catastrofă" ce a împiedicat autoritățile să depisteze "semnale slabe" despre activitățile teroriștilor formați pe teritoriul Franței.

"Ne confruntăm cu un război. Iar militarii noștri sunt trimiși să lupte în bocanci de plumb. Pentru că serviciile noastre de informații au eșuat", a atras atenția deputatul de centru-dreapta Georges Fenech, președintele Comisiei parlamentare privind circumstanțele producerii atentatelor din 2015.

 Membrii Comisiei parlamentare speciale au stabilit că era dificil să fi fost anticipat atacul din sala de concerte Bataclan, situată în Paris, unde teroriștii au omorât 90 de persoane în noiembrie 2015. Deși o grupare islamistă formulase o amenințare care viza acest loc în anul 2009, de atunci numele sălii de concerte nu mai fusese depistat în niciun complot terorist.

Însă cei trei teroriști care s-au aruncat în aer la Bataclan erau cunoscuți de serviciile de informații și au reușit să profite de problemele sistemului de monitorizare, a constatat Comisia de investigație. Unul dintre ei, francezul Samy Amimour, reușise să se deplaseze în Siria deși era teoretic sub control judiciar. În plus, Abdelhamid Abaaoud, coordonatorul atentatelor, ar fi putut fi arestat la Atena cu câteva luni înainte, au stabilit membrii Comisiei speciale.

Raportul de 1.000 de pagini - care va fi făcut public pe 12 iulie - conține concluzii extrem de critice despre reforma aplicată în domeniul serviciilor antiteroriste în anul 2008, în timpul Administrației președintelui Nicolas Sarkozy.