ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului urmează să anunțe că Pfizer efectuează „experimente umane neautorizate” în Israel.
 
Comitetul însărcinat cu supravegherea studiilor la oameni este de așteptat să prezinte un aviz Ministerului Sănătății, afirmând că procesul de imunizare condus de stat împreună cu Pfizer este un studiu clinic și, prin urmare, trebuie aprobat în prealabil.

Comisia supremă de la Helsinki - însărcinată cu supravegherea studiilor la om în Israel - este de așteptat să prezinte un aviz la Ministerul Sănătății, afirmând că campania de vaccinare condusă de guvernul israelian împreună cu Pfizer este fundamental cercetare clinică, un nume de cod pentru studiile la om și astfel, este necesar să primească autorizația explicită a Comitetului, informează israelnationalnews.com.

Avizul a fost deja formulat și se așteaptă ca în zilele următoare va fi predat directorului Ministerului Sănătății Hezi Levy.
 
"Citind contractul semnat între guvernul israelian și Pfizer, este clar și fără niciun dubiu că acesta este un studiu clinic din toate punctele de vedere și, prin urmare, trebuia aprobat de Comitetul Helsinki", a explicat un înalt oficial.
 
Președintele Comitetului Helsinki, prof. Eitan Friedman, a refuzat să comenteze informația, spunând doar că Comitetul își va prezenta poziția așa cum face de obicei, nu prin intermediul mass-media.
 
Deoarece Comitetul este unul statutar (înființat în virtutea legii), implicația practică este că va determina că experimentul pe oameni pe care Pfizer îl face în prezent în Israel este ilegal.
 

Dr. Tehilla Shwartz Altshuler, de la Israel Democracy Institute, a declarat că Comitetul de la Helsinki nu a fost consultat înainte ca Israelul să fie de acord să participe la studiul de cercetare. Mai mult, nici acum nu este clar dacă guvernul va urma sau ignora recomandările Comitetului de la Helsinki, a spus ea.
 
De exemplu, comitetul recomandă să nu fie furnizate date personale către Pfizer fără ca persoana respectivă să fie de acord în mod specific, a adăugat ea.
 
Acordul semnat între Ministerul Sănătății și Pfizer „presupune unul dintre cele mai ample studii pe oamenii din secolul XXI, iar informațiile din Israel vor fi de fapt disponibile pentru cercetări științifice pentru restul lumii”, a spus Shwartz Altshuler.
 
„Era totuși necesar să se obțină autorizația de la Comitetul Helsinki și permisiunea rezidenților din Israel pentru ca datele lor de sănătate să fie folosite”, a spus ea, notează site-ul Jerusalem Post.
 
De la începutul campaniei, 2,19 milioane de israelieni au fost vaccinați deja. Este țara cu cea mai mare rată de vaccinare din lume, cu aproximativ 25 de persoane vaccinate la suta de locuitori.
 
Ministerul Sănătății din Israel a  raportat 13 cazuri de paralizie facială survenite în urma administrării vaccinului anti-Covid, dar estimează că numărul ar putea fi „mult mai mare”. Oficialii din domeniul sănătății sunt reticenți în privința administrării celei de-a doua doze pacienților care au dezvoltat reacții adverse de acest tip, dar ministerul recomandă ca procedura de imunizare să fie finalizată.