ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Worldcoin, cofondat de CEO-ul OpenAI, Sam Altman, este o companie privată care promovează și introduce programe de identificare digitală pentru cât mai mulți oameni.

Acum compania a anunțat că sistemul său va fi și mai util pentru guverne, care vor putea folosi sistemul de scanare biometrică pentru a înscrie utilizatorii. Alte companii vor primi același privilegiu.

Intenția clară este aceea de a atrage cât mai mulți oameni în acest sistem, de unde și „generozitatea” de a distribui pe scară largă tehnologia de scanare a irisului, precum și cea concepută pentru verificarea identității oamenilor, scrie Reclaim the Net.  

Și nu este un secret, din moment ce recunoaște: „Suntem în această misiune pentru a construi cea mai mare comunitate financiară și de identitate”, așa a spus Ricardo Macieira, directorul executiv al Tools for Humanity (o companie din spatele Worldcoin).

Misiunea continuă în ciuda îngrijorărilor pe care le-au exprimat nu numai organizații non-profit și apărători ai confidențialității, dar și instituții din diferite țări care au sarcina de a proteja confidențialitatea datelor.

Worldcoin susține că s-au înscris 2,2 milioane de oameni până acum. Ceea ce primesc în schimb este un ID digital, iar cetățenii unor țări sunt încurajați să își scaneze irisul în schimbul unor criptomonede gratuite.

Reuters a menționat că majoritatea oamenilor cu care a vorbit agenția în Marea Britanie, India și Japonia au spus că fac asta pentru a obține criptomonede gratuite.

Dar dacă ascultăm ce a spus Macieira, este evident că Worldcoin este doritor să arate că obiectivele sale sunt mult mai înalte, ca să nu mai vorbim de cele controversate.

După cum menționează site-ul companiei, Worldcoin poate fi utilizat pentru a deosebi oamenii de inteligența artificială – eventual deschizând calea către venitul de bază universal –, dar și pentru „permiterea proceselor democratice globale”.