ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Phenianul mai face un pas spre denuclearizarea peninsulei. Coreea de Nord a anunțat sâmbătă că va desființa complexul său de teste nucleare în mai puțin de două săptămâni, în cadrul unui eveniment special care va anticipa intrevederea dintre liderul Kim Jong Un cu președintele Donald Trump, luna viitoare, anunță ctvnews.com. Președintele Donald Trump a salutat anunțul Phenianului.

Într-o declarație transmisă de mass-media de stat, Ministerul de Externe al Coreei de Nord a declarat că toate tunelurile de pe tărâmul de testare a armelor din nord-estul țării vor fi distruse, iar instalațiile de observare și cercetare și unitățile de pază de la sol vor fi, de asemenea, eliminate. La ceremonie  vor fi invitați și jurnaliști străini. Potrivit oficialilor nord-coreeni, evenimentul va avea loc în perioada 23-25 mai.

Potrivit unui comunicat al Ministerului nord-coreean al Afacerilor Externe „O ceremonie de destructurare a complexului de teste atomice este prevăzută între 23 și 25 mai, în funcție de condițiile meteorologice”.

Anunțul vine după ce în timpul reunniunii intercoreene, Kim Jong-un a promis că în cursul lunii mai va închide singurul său complex cunoscut de teste nucleare, Punggye-ri, o instalație secretă în apropiere de frontieră cu China.

Din acest loc au fost efectuate cele șase teste nucleare desfășurate de Phenian, ultimul dintre ele a avut loc în luna septembrie.
 
Punggye-ri este complexul înconjurat de înălțimi greu de accesat și a fost săpat în adâncime sub un munte de granit de 2.000 de metri altitudine în Hamqyong-ul de Nord. Complexul a fost dat în folosință în octombrie 2006, odată cu primul test nuclear nord-coreean, în timpul lui Kim Jong Il, tatăl defunct al lui Kim Jong Un. De atunci, locul este monitorizat prin imagini de satelit.

Unii experți spun că ar fi vorba de o concesie de fațadă din partea Phenianului, deoarece complexul ar fi deja inutilizabil. Potrivit unor seismologi chinezi citați în aprilie pe site-ul Universității de Știință și Tehnologie din China, ultimul test a provocat o prăbușire de roci în interiorul muntelui.