ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 

Președintele Trump a iubit lumina reflectoarelor și acestea l-au îndrăgit de asemenea, cu mult timp înainte de campania electorală pentru președinția SUA. Atât de cunoscut opiniei publice era dl Trump încât puțini l-au mai luat în serios în 2015 și 2016.

Una dintre cele mai populare companii de divertisment americane – WWE Inc. – a întreținut de timpuriu o relație apropiată cu viitorul locatar al Casei Albe. Încă din anii ’80 ai secolului trecut, dl Trump a fost un invitat peren la spectacolele mari ale WWE, firmă fondată și patronată de familia McMahon din statul Connecticut. (Despre ce fel de spectacole este vorba, ați putea afla mai multe de la copii sau nepoței, deoarece ei constituie segmentul de vârstă principal al fanilor acestei companii).

Celebrul miliardar american a apărut de mai multe ori în fața camerelor de filmat ale efervescentei WWE în anii mai recenți, respectiv în 2007, 2009 și în 2013, când a și fost introdus în Gala lor de onoare (« Hall of fame ») în metropola New York.

Însă, mai puțin cunoscută publicului este relația financiară care s-a dezvoltat între cei doi parteneri – fundația Trump și familia McMahon.

Neîndoielnic, pentru toate aceste apariții televizate, dl Trump a primit de fiecare dată onorarii semnificative din partea WWE. După cum a relatat inițial revista Forbes [on-line], în anul 2007, familia McMahon a fost singurul donator (sponsor) al fundației Trump – The Donald J. Trump Foundation - cu suma de 4 milioane dolari, ce ar fi reprezentat aproape 8 % din profitul net al WWE din acel an.

Ulterior, în 2009, compania WWE a donat 1 milion dolari aceleiași fundații Trump. Reporterii de la Forbes au estimat că cele 5 milioane de dolari (din 2007 și 2009) ar reprezenta cca. 95 % din totalul sponsorizărilor primite de fundația Trump în acei ani.

În timpul campaniei electorale din 2016, dna. Linda McMahon ar fi reușit să adune alte aprox. 7 milioane dolari pentru finanțarea diferitelor grupuri de susținere a candidaturii dlui Trump. 

Dna. Linda McMahon a fost politicianul familiei proprietare a WWE. Dar, cu toate că a fost mereu loială Partidului Republican, nu a reușit performanțele politice dorite prin eforturile sale. Dna. Linda a candiat în toamna anului 2010 pentru un post de senator al statului Connecticut, după ce a reușit să câștige susținerea republicanilor, în urma unei campanii pe care și-a autofinanțat-o, inclusiv cu sprijin din partea WWE. Rezultatul alegerilor generale a fost în defavoarea sa; candidatul democraților a obținut victoria, la un scor confortabil, (peste 10 %), față de dna. McMahon.

În alegerile legislative din 2012, Linda McMahon a candidat din nou în Connecticut pentru Senatul SUA, tot din partea republicanilor, și, din nou, a fost surclasată de candidatul democraților, la o diferență de voturi destul de mare, (12 %).

Perseverența politică a dnei McMahon a fost însă pe deplin răsplătită în ianuarie 2017, ca urmare a izbânzii noului președinte american. Donald Trump a propus-o pe dna. McMahon pentru un post de director în noul cabinet, respectiv pentru funcția de director al Agenției pentru micii întreprinzători (Small Business Administration), un post pentru care dânsa își exprimase interesul încă din 2016. Așadar, dl Trump și-a răsplătit echitabil prietenii din trecut, familia McMahon.

Mai recent, în aprilie 2018, WWE a organizat un spectacol grandios în Arabia Saudită, la invitația a prințului care conduce autoritatea pentru sport - Turki Al-Sheikh. Evenimentul a adus a căruță de bani companiei americane iar saudiții s-au mulțumit cu o mediatizare internațională favorabilă, dorind să depășească percepția unei țări în care femeile nu se bucură de prea multe drepturi. 

Comentatorii sportivi consideră că există o legătură de netăgăduit între relația politică strânsă dintre SUA și monarhia saudită, pe care președintele Trump a actualizat-o în contextul războiului din Siria, și relația personală dintre anturajul președintelui și familia proprietară a WWE. Practic, a fost un bun prilej pentru dl Trump de a își recompensa indirect dar generos sponsorii financiari din anii trecuți.

Însă, compania WWE nu trebuie asimilată unui centru de suport politic sau financiar pentru dl Trump. Datorită specificului foarte picant al produsului acesteia, superstar-urile promovate de WWE au atitudini diferite, chiar divergente față de orientările președintelui SUA în ceea privește principiile și valorile societății americane.

Prin natura activității lor, adică entertainment-ul american, vedetele WWE sunt destinate unui stil de viață zgomotos, emancipat, extrovertit, mediatizat excesiv și mercantil, cu mare priză la publicul consumator de distracții mondene. Unele superstaruri au devenit și purtătoare de mesaj ale lobby-ului minorităților diverse, promovând direct imaginea curcubeului LGBT. Mai multe vedete, inclusiv celebrul John Cena, și-au exprimat fără reținere, în mai multe interviuri, părerea că noul președinte american ar fi … bigot, intolerant, corupt, nepotrivit pentru viitorul americanilor iar administrația sa ar compromite drepturile cetățenești. Alți performeri ai companiei și-au manifestat adeziunea față de linia conservatoare a noului președinte, mai ales în ce privește dreptul de posesie a armelor de foc.

Un caz deosebit pentru WWE este al celebrului Hulk Hogan, care a fost izgonit în 2015 din companie după un scandal intens mediatizat pe o temă rasistă. Hogan a dat în judecată canalul media care l-a acuzat de rasism și a câștigat procesul cu ușurință. Însă, se știe că pentru pregătirea acestui proces Hogan a beneficiat de 1 milion de dolari donați de filantropul american Peter Thiel, un susținător activ al lobby-ului „gay” în SUA și Europa. Acum se poartă negocieri intense între WWE și reprezentanții lui Hogan pentru revenirea acestuia în fața camerelor de filmat ale companiei. Dar, oficialii WWE, a cărei imagine publică a devenit asociată atât de mult cu administrația Trump, condiționează semnarea contractului cu Hogan de reprimarea oricăror opinii exprimate de acesta în public față de temele și agenda promovate de filantropi ca Thiel.

Până la urmă, viața politică îl va presa pe domnul Trump să se disocieze de trecutul său prin showbiz-ul american. Va trebui să aleagă între loialitatea personală față de anumiți oameni și sponsori din trecut, (precum familia proprietară a WWE), și noua sa conduită politică pe care încearcă să o imprime societății americane - una mai conservatoare, în contrast cu stilul, valorile și principiile de viață ale vedetelor din showbiz. Acestea din urmă devin foarte ușor manipulabile de grupuri de interese obscure, care acționează cu ușurință prin intermediul canalelor mass-media private.