ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prezența în Franța a jihadistului belgian Abdelhamid Abaaoud, prezumtivul organizator al atentatelor din 13 noiembrie de la Paris, ucis în operațiunea de poliție de miercuri din Saint-Denis, scoate în evidență deficiențe majore în sistemul de control al frontierelor Schengen, sunt de părere experți consultați de France Presse.

Cu atât mai mult cu cât Abdelhamid Abaaoud, condamnat, căutat, foarte prezent în înregistrări video de propagandă ale Statului Islamic filmate în Siria, se lăudase în Dabiq, publicația online a organizației jihadiste, că mersese în Belgia în această iarnă pentru a pune la cale o operațiune, dejucată după un raid al poliției belgiene, apoi revenise în Siria fără să fi fost reperat. 

"Trebuie să recunoaștem, Schengen este o sită", afirmă un fost responsabil al Direcției Generale pentru Securitate Externă (DGSE), care a preferat anonimatul.

"Individul acesta, cu un CV și astfel de antecedente, indiferent pe unde a intrat în Schengen, ar fi trebuit să ridice un steguleț roșu. Faptul că un asemenea "client" se poate plimba astfel, fără ca cineva să-și dea seama, arată că avem o problemă, una gravă", observă fostul responsabil DGSE, potrivit Agerpres.

Un alt eșec al mecanismului de control al Spațiului Schengen este prezența lui Samy Amimour printre teroriștii de la sala de spectacole Bataclan. Francezul de 28 de ani a fost inculpat în octombrie 2012 pentru 'asociere de infractori teroriști', și plasat sub control judiciar. Acesta nu l-a împiedicat să ajungă însă un an mai târziu în Siria, ceea a dus la emiterea unui mandat de arestare internațional pe numele său. Cu toate acestea, a reușit să revină incognito în Franța, pentru a lua parte la atentatele de la 13 noiembrie.