ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ungaria intenționează să îl expulzeze pe consulul ucrainean la Budapesta, ca măsură de reciprocitate în cazul în care consulul ungar din orașul Bereg (Berehove) din regiunea Transcarpatia ar fi expulzat de către autoritățile de la Kiev, a comunicat serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria. „Dacă guvernul ucrainean va decide expulzarea consulului ungar din Bereg, Ungaria îl va expulza imediat pe consulul ucrainean din țară", se spune în mesajul transmis de către MAE ungar.

O declarație similară a fost făcută la cea de-a 73-a sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite de către ministrul de externe și comerț al Ungariei, Péter Szijjártó.

În timp ce Ungaria duce o politică activă de acordare a cetățenei ungare etnicilor maghiari din țările învecinate, legea ucraineană nu permite dubla cetățenie.
 
Szijjártó a menționat faptul că tot ce s-a întâmplat în consulatul ungar din Bereg și în fiecare reprezentanță maghiară din Ucraina, cu privire la acordarea cetățeniei ungare etnicilor maghiari, corespunde în totalitate dreptului ungar și celui internațional.
 
Relația dintre Ucraina și Ungaria s-a înrăutățit după ce pe rețelele de socializare a fost postat un video clip care arăta cum cetățeni ucraineni din regiunea Transcarpatia primeau pașapoarte maghiare și depuneau jurământul de fidelitate față de statul maghiar în fața consulului maghiar din orașul Bereg din regiunea ucraineană Transcarpatia. Ministrul Afacerilor Externe de la Kiev, Pavlo Klimkin, a amenințat că îl va expulza pe consulul maghiar dacă videoclipul ar fi dovedit că este adevărat.


 Ungaria a promis de asemenea, să ia măsuri pentru a încetini integrarea europeană a Ucrainei în din cauza acestui conflict diplomatic.