ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Administrația Biden a criticat Beijingul pentru un incident care a avut loc între navă filipineză și Garda de Coastă chineză. Incidentul a avut loc pe 6 februarie, dar a fost dezvăluit abia săptămâna aceasta.  

De notat că, pe 4 februarie, cu două zile înainte, forțele aeriene americane au doborât un balon de spionaj chinezesc care zbura în spațiul aerian al SUA, declanșând o adevărată isterie a „obiectelor zburătoare neidentificate”.

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a acuzat marți Beijingul pentru ingerința „provocatoare și periculoasă” urmărind să perturbe „operațiunile legale” ale navelor filipineze în Marea Chinei de Sud.

Price a adăugat:

„În general, comportamentul operațional periculos al RPC amenință în mod direct pacea și stabilitatea regionale, aduce atingere libertății de navigație în Marea Chinei de Sud, așa cum este ea garantată de dreptul internațional și subminează ordinea internațională reglementată.”

Gestul la care se referă Price și care i-a iritat pe americani este că o navă a Gărzii de Coastă chineze a utilizat o armă laser pentru a „orbi temporar” echipajul navei filipineze.

Potrivit unui comunicat al Gărzii de Coastă filipineze:

„Nava chineză a aprins de două ori lumina laser verde către BRP Malapascua, provocând o orbire temporară a echipajului său aflat pe punte. Nava chineză a efectuat și manevre periculoase, apropiindu-se la circa 150 de metri de tribordul navei.”

La rândul său, Beijingul a recunoscut incidentul, dar a acuzat nava filipineză că a pătruns în apele pe care China le-a revendicat și le consideră apele sale teritoriale.

Astfel de incidente au loc frecvent în Marea Chinei de Sud, noutatea fiind folosirea unei arme laser de către Garda de Coastă a Chinei.