ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Granița dintre Serbia și Muntenegru a devenit teatrul unor exerciții militare desfășurate de NATO și Rusia.

Forțe de elită ale armatei ruse, pe de o parte, și militari ai Alianței Nord Atlantice, pe de alta. Nu este scenariul unui noi confruntări ce amintește de epoca Războiului Rece, ci un joc de a războiul ce are loc in aceste zile in Balcani, regiune în care Moscova, Bruxelles-ul și Washington-ul continuă să-și flexeze mușchii. 

Doar o graniță desparte in aceste zile soldații ruși de militarii statelor NATO. În Serbia s-a dat startul exercițiilor militare comune cu Rusia, denumite "Slovensko bratstvo", adică "Frăția Slavă", care vor dura până la 9 noiembrie. Peste 150 de militari din unități cu destinație specială ale Brigăzii de trupe aeropurtate din Ivanovo (Federația Rusă) și aproximativ 50 de parașutiști de la Unitatea de menținere a păcii din Vitebsk (Belarus), plus trei avioane Il-76MD au sosit pe aeroportul militar din Batajnica, situat la 25 de kilometri de Belgrad, a anunțat ministerul rus al Apărării, citat de Ria Novosti. Lor li se alătură 450 de militaro ai armatei sârbe. Militarii ruși și belaruși urmează să se deplaseze în cursul zile la baza brigăzii sârbe cu destinație specială din Pancevo, situată la o distanță de 35 de km de Belgrad.

În afară de personalul militar, Rusia a trimis la aceste manevre trei blindate de tipul BMD-2, patru ATV-uri, o dronă "Tahion", precum și alte echipamente militare.

Coincidență sau nu, în Muntenegrul vecin, stat care dorește să devină membru NATO, au început luni exerciții similare de amploare. Doar că principala forță militară ajunsă la Podgorica este cea a Alianței Nord Atlantice. Potrivit Guvernului muntenegrean, în cadrul acestui exercițiu militar vor participa aproximativ 700 de militari.

Vor fi prezente trupe militare din state precum Albania, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Bosnia, Croația, Finlanda, Macedonia, România, Georgia, Israel, Serbia, Slovenia, Spania, Ucraina și SUA.
Spre deosebire de operațiunea din Serbia, în micul stat balcanic nu are loc o demonstrație de forță militară, ci un test privind modul de reacție în cazul unor dezastre naturale, chimice, a precizat un oficial de la Podgorica.
 
Dacă frăția slavă este mai sudată ca oricând, relațiile dintre Rusia și Serbia fiind bine cimentate,  legăturile diplomatice dintre Podgorica și Moscova s-au răcit din martie 2014, de când Muntenegru s-a alăturat sancțiunilor Uniunii Europene impuse Rusiei.