ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica Ortodoxă Rusă a finalizat proiectul privind practicarea exorcizărilor, aflat în lucru de mai bine de trei ani.

Dacă proiectul publicat pe site-ul Patriarhiei Moscovei va fi aprobat și va deveni lege canonică, alungarea demonilor va fi un serviciu gratuit și va putea fi practicată exclusiv de preoți și de episcopi, scrie Russia Today.

Potrivitdocumentului propus spre dezbatere, exorcizarea va trebui folosită „doar în cazuri de posedare demonică” și nu în cazul persoanelor cu tulburări mintale sau bolnave, ori în cazul celor care „simulează posedarea”.

Clerul va trebui să fie familiarizat cu noțiunile de bază ale psihiatriei pentru a face distincție între categoriile de cazuri.

Documentul precizează:

„Executantul ritualului de exorcizare nu poate fi decât un episcop sau un preot care a primit binecuvântarea episcopului pentru aceasta.

„Biserica cere o înaltă viață duhovnicească din partea executantului unei exorcizări.

„Nici exorcistul, nici ierarhii săi nu trebuie să se aștepte la plată pentru săvârșirea ritualului.”

Instrucțiunile pentru desfășuarea ritualului ocupă două dintre cele șapte pagini ale documentului.

Restul este dedicat explicării poziției Bisericii Ortodoxe Ruse în privința exorcismului, precum și istoriei acestor practici în Rusia și în alte țări din spațiul ortodox.

Anterior, Patriarhia Moscovei a explicat că documentul, la care s-a lucrat mai bine de trei ani, este necesar deoarece „uneori, persoanele bolnave sunt supuse unor umilințe și violențe psihologice”, cu ocazia unor operațiuni de așa-zise „purificări” în masă ale căror înregistrări video au circulat în spațiul public.

Astfel de operațiuni, a spus Biserica, au avut drept rezultat relatări de „falsă posedare” și „isterie în masă”.

Russia Today scrie că, în ultimul deceniu, s-au înregistrat cel puțin două decese ca urmare a unor practici legate de exorcizare.

Un băiețel de nouă ani a fost legat și biciuit în cadrul unui ritual care a avut loc în 2019, copilul sfârșind prin a muri sufocat.

În 2011, o femeie de 25 de ani din Voronej a murit după ce părinții ei au încercat să o exorcizeze.

La sfârșitul anului 2020, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse, mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, declara că credincioșii nu trebuie să practice exorcismele singuri.

Ortodoxia este una dintre cele patru religii recunoscute în Rusia, alături de islam, budism și iudaism.

Circa jumătate din populația Rusiei se declară ortodoxă.