ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Confuzia domnește la Pentagon, după publicarea unei scrisori cu privire la retragerea americană din Irak, un important general al armatei SUA descriind-o drept o „greșeală”, în timp ce secretarul Apărării susține că nu există planuri de părăsire a Irakului. În ciuda reacțiilor, nici acum nu este clar dacă s-au pus presiuni asupra generalului american, semnatarul scrisorii, pentru a reveni asupra deciziei de retragere sau dacă chiar a fost vorba de o eroare.


Armata SUA a scris luni Irakului, la o zi după ce parlamentul irakian a cerut expulzarea tuturor trupelor străine din Irak, afirmând că se va retrage din țară și că își va repoziționa forțele în următoarele zile și săptămâni, potrivit unei scrisori obținute de Reuters.
 
Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a dezmințit însă informația, care a fost publicată și de alte instituții de presă, afirmând că Statele Unite nu intenționează să își retragă trupele din Irak. Ulterior, s-a aflat că scrisoarea adresată de comandamentul militar american din Irak autorităților de la Bagdad este autentică, dar a fost trimisă din greșeală. „Era un proiect (de scrisoare) nesemnat”, trimis câtorva lideri militari irakieni pentru că mișcările de trupe militare din Irak au crescut în ultimele zile, a declarat luni șeful statului major american, generalul Mark Milley, încercând să lămurească această chestiune.

„A fost o greșeală făcută cu bună credință. Prost formulată, implică retragerea. Nu asta se întâmplă”, a mai declarat generalul Mark Milley, care a subliniat că nu este planificată nicio retragere, potrivit Reuters.

Mai multe elicoptere au putut fi auzite zburând deasupra Bagdadului luni noaptea. Nu este clar dacă aceste zboruri au legătură cu scrisoarea armatei americane. Scrisoarea afirmă că forțele coaliției vor folosi elicoptere pentru evacuare.

”Domnule, în semn de respect pentru suveranitatea Republicii Irak și în conformitate cu solicitatea Parlamentului irakian și a primului ministru, CJTF-OIR își va repoziționa forțele în următoarele zile și săptămâni, pentru a se pregăti de plecare”, arată scrisoarea.

Scrisoarea este semnată de generalul de brigadă al Marinei Statelor Unite William H. Seely III, comandantul Task Force Iraq, coaliția militară condusă de SUA împotriva organizației Stat Islamic.

Autenticitatea scrisorii, adresată Combined Joint Operations Baghdad, din cadrul Ministertului Apărării din Irak, a fost confirmată pentru Reuters de o sursă din armata irakiană. ”Vă respectăm decizia suverană de a ordona plecarea noastră”, afirmă scrisoarea.

”În această perioadă, va avea loc o creștere a numărului de curse ale elicopterelor în și în jurul zonei internaționale a Bagdadului”, mai arată scrisoarea.

Zona internațională este numele oficial al zonei verzi puternic fortificată a Bagdadului, unde se află clădirile guvernamentale și misiunile străine”.

La Washington, un purtător de cuvânt al Pentagonului a spus inițial că nu poate confirma imediat autenticitatea scrisorii.

Ulterior, secretarul american al Apărării, Mark Esper, a declarat reporterilor că Statele Unite ”nu au luat decizia de retragere a trupelor din Irak”, el adăugând că nu există planuri de retragere. ”Nu știu ce este acea scrisoare...Încercăm să aflăm de unde vine, ce este. Dar nu s-a luat decizia de a pleca din Irak. Punct.”.

Scrisoarea a fost un proiect de document scris prost care trebuia să scoată în evidență creșterea deplasărilor forțelor americane, a mai spus Esper reporterilor. „Exprimat prost, înseamnă retragere. Nu se întâmplă asta”, a afirmat generalul de armată Mark Milley, președintele Statului Major General al armatei, subliniind că retragerea nu este în plan.

Esper a adăugat că Statele Unite sunt încă dedicate să combată Statul Islamic în Irak, alături de aliații și partenerii Americii.