ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În perioada 28-30 septembrie 2022, a fost organizat la Moscova Forumul financiar global „Ecumene 2022”, un congres international unde s-a discutat despre „schimbarile climatice” și agenda „dezvoltării durabile”. Companiile rusești confirmă importanța agendei privind reducerea emisiilor de carbon pentru „menținerea competitivității pe piețele globale”.

Ecumene: Forumul financiar global este o platformă de experți dedicată „discutării problemelor cheie ale dezvoltării durabile a economiei mondiale, armonizării și îmbunătățirii agendei financiare, dezvoltării de noi abordări pentru implementarea obiectivelor principale ale Acordului de la Paris [privind schimbările climatice]. În fiecare an, rezultatele discuțiilor intense ale Forumului sunt prezentate la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP)”, scrie site-ul dedicat evenimentului.  

A treia ediție a Forumului va avea loc în septembrie 2023.

„Ecumene 2022: Forumul financiar global” a avut loc la Moscova în perioada 28-30 septembrie 2022. Potrivit sursei citate, peste 300.000 de telespectatori din 83 de țări au urmărit difuzarea discuțiilor Forumului, la care au participat peste 120 de vorbitori din 22 de țări.

Ca urmare a Forumului, pe 14 noiembrie 2022, Ambasadorul ONU al Bunăvoinței Viaceslav Fetisov și Gazprombank JSC, cu sprijinul companiei BloomGroup și al Centrului de Cercetare în domeniul Dreptului Internațional și Comparat, vor organiza sesiuni de discuții la Conferința ONU privind Schimbările Climatice, ediția din 2022 (COP27), anunță esgcongress.com.

COP27 din acest an se va desfășura sub președinția Egiptului în orașul de coastă Sharm el-Sheikh în perioada 7-18 noiembrie. Scopul COP27 este de a implementa acțiuni în conformitate cu acordurile anterioare în toate domeniile legate de schimbările climatice, obiectivul declarat fiind protejarea oamenilor de „efectele imediate ale schimbărilor climatice, asigurându-ne că nimeni nu este lăsat în urmă”.

Președinția egipteană a COP27 subliniază necesitatea ca, în primul rând, să fie îndeplinite angajamentele financiare actuale, cu un obiectiv financiar total de 100 de miliarde de dolari și o dublare a finanțării globale pentru adaptare, astfel încât să se asigure realizarea „acțiunilor pe termen lung, sustenabile și eficiente privind schimbările climatice”.

Agenda pune accent pe acțiuni de amploare pentru combaterea schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor și adaptarea la schimbările climatice „pentru a salva vieți și mijloacele de trai”.

COP27 se va concentra asupra modului în care omenirea plănuiește să plătească pentru costurile combaterii schimbărilor climatice, suma estimată fiind de 125 de trilioane de dolari până în 2050.

Rezultatele tuturor sesiunilor de discuții vor fi transmise către Secretariatul Convenției-cadru a ONU privind schimbările climatice și președintelui Federației Ruse.

Companiile rusești confirmă importanța agendei privind reducerea emisiilor de carbon pentru „menținerea competitivității pe piețele globale”

Pe măsură ce se apropie Conferința ONU privind schimbările climatice 2022 (COP27) și Reuniunea ministerială a G20 privind mediul și clima, a avut loc cea de-a treia reuniune a Consiliului de experți pentru dezvoltare durabilă la Ministerul Federației Ruse al Dezvoltării Economice și Comerțului.

În deschiderea întrunirii, ministrul Maksim Reșetnikov a remarcat că, în ciuda situației actuale, activitatea în cadrul agendei de dezvoltare durabilă și obiectivele climatice ale acesteia rămân unul dintre factorii cheie în dezvoltarea economiei globale și un aspect relevant pentru economia rusească. 

„Multe companii mari au aprobat deja strategii de dezvoltare durabilă și multe dintre acestea au făcut progrese semnificative în implementarea planurilor lor de decarbonizare”, a subliniat Reșetnikov.

Acesta a adăugat că guvernul rus continuă să adere la obiectivele Strategiei 2050 de dezvoltare socială și economică cu emisii scăzute de gaze cu efect de seră.

Ministrul a mai arătat că, pe lângă taxonomia națională privind proiectele„verzi” și de adaptare, care exista deja de anul trecut, Rusia a creat deja un cadru de reglementare privind chestiunile climatice și finalizează stabilirea condițiilor pentru lansarea programului „piața carbonului”.

Astfel, se formează un registru al emisiilor de gaze cu efect de seră. Marile companii vor introduce informații în acest registru la începutul anului viitor. Procedura de transfer de date a fost aprobată după o lungă dezbatere publică la începutul acestui an.

În plus, sunt în desfășurare pregătirile pentru implementarea primelor proiecte climatice voluntare, mai informează sursa citată. În toamna anului 2022, la Sahalin a fost lansat un experiment prin care regiunea să devină „neutră” din punct de vedere al emisiilor de carbon, până la sfârșitul anului 2025.
 
Legea corespunzătoare a fost adoptată în martie 2022 și prevede cote de emisii și măsuri de reducere a emisiilor adoptate de către cei mai mari emitenți (întreprinderi) .

„Este primul experiment de utilizare a mecanismului cotelor de carbon. Odată cu aceasta, ar trebui să existe o cerere suplimentară pentru unități de carbon. Până la sfârșitul anului 2024, companiile din Sakhalin vor înțelege dacă se încadrează în cota stabilită. Dacă nu fac asta, vor putea cumpăra unități de carbon de la cei care implementează proiecte climatice voluntare. Dacă reduc emisiile mai mult decât este necesar, vor putea vinde aceste unități de carbon la sfârșitul anului 2025”, a spus Reșetnikov.

La rândul lor, reprezentanții ai marilor companii rusești și organizațiilor de dezvoltare au remarcat că decarbonizarea economiei și adaptarea la efectele negative ale schimbărilor climatice rămân obiective importante pentru agenda națională și internațională.

Iulia Shabala, director general adjunct pentru relații guvernamentale al companiei de management Metalloinvest, a declarat că „în ciuda mediului geopolitic provocator, a constrângerilor pe care le vedem, compania noastră își va adapta strategia climatică în baza tranziției verzi pentru a continua să se dezvolte în noul mediu”.

În plus, Shabala a subliniat că dezvoltarea unei economii cu emisii scăzute de dioxid de carbon în noul mediu de afaceri necesită întărirea rolului statului în sprijinirea „tranziției verzi”, subliniind necesitatea unei „cooperări și coordonări mai active privind agenda climatică, inclusiv prin procesul de negocieri internaționale cu țările prietene: emițătorii majori de gaze cu efect de seră, în primul rând China și India”. 

Rezumând discuția, Maksim Reșetnikov a menționat că implementarea principiilor dezvoltării durabile și integrarea agendei climatice nu constituie o opțiune, ci „o nevoie urgentă”. În acest sens, acesta a subliniat importanța dezvoltării organismelor rusești de verificare pentru a-și îmbunătăți competitivitatea la nivel internațional.

De asemenea, ministrul rus al Dezvoltării Economice și Comerțului a confirmat disponibilitatea de a colabora cu mediul de afaceri pentru „unificarea cadrului metodologic pentru implementarea proiectelor climatice. Este important ca afacerile mari să fie implicate în crearea cererii de produse neutre din punct de vedere al carbonului”.