ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Amazon, Apple, Facebook și Google s-au angajat în tactici anticoncurențiale, de monopol, devenind unii dintre cei mai puternici „monștri” corporativi din lume, potrivit anchetatorilor congresului care au solicitat într-un raport amplu publicat marți modificări radicale ale legilor federale, astfel încât autoritățile de reglementare guvernamentale să poată ține în frâu imperiul Silicon Valley, scrie Washington Post. 
 
Una dintre acuzațiile asupra coloșilor tehnologici este legată de faptul că monopolul impus de ei a împiedicat crearea altor inovații în domeniile respective.

Documentul de aproximativ 450 de pagini, care acoperă o investigație de aproximativ 16 luni, efectuat de către membri ai Comisiei Antitrust ce face parte din Comitetul Judiciar al Camerei Reprezentanților, a constatat că cei patru giganți tehnologici s-au bazat pe mijloace dubioase și dăunătoare pentru a-și consolida dominația în căutarea pe net, smartphone-urile, rețelele sociale și cumpărăturile.
 
De asemenea, cei patru giganți tehnologici s-au sustras de la regulile autorităților de reglementare federale a căror sarcină principală este de a se asigura că companiile nu devin astfel de titani corporativi de neatins.

Anchetatorii Congresului acuză Facebook pentru că au înghițit potențialii concurenți cu impunitate și au ajuns la concluzia că Google au faultat în mod necorespunzător site-urile rivale. Raportul parlamentarilor a etichetat ambele companii drept monopoluri, în timp ce a condamnat guvernul federal pentru că nu le-a sancționat pentru aceste abuzuri mai devreme.

La rândul lor, arată ancheta, Amazon și Apple și-au exercitat propria formă de „putere de monopol” pentru a-și proteja și dezvolta amprentele corporative. În calitate de operatori pe două piețe online majore - un site de cumpărături lider mondial pentru Amazon și un puternic App Store pentru Apple - cei doi giganți ai tehnologiei au stabilit de ani buni reguli care îi pun pe vânzătorii și dezvoltatorii mai mici de software și concurenți, în dezavantaj.

Aceste entități, care sunt titani în lumea on-line, au un monopol de putere în multe zone cheie de afaceri și au făcut abuz de poziție dominantă pe o piață unde nu au rivali. Concluziile ar putea să ducă în viitorul apropiat la conceperea unui cadru legislativ prin care aceste companii, care formează așa-zisul Big Tech să aibă ceva mai restrânsă libertatea de mișcare și monopolul.