ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Partidul Conservator grec Noua Democrație (ND), condus de Kyriakos Mitsotakis, a câștigat alegerile legislative anticipate desfășurate duminică în Grecia, devansând formațiunea de stânga Syriza a actualului premier Alexis Tsipras, arată un sondaj publicat la ieșirea de la urme, transmite AFP.

Conform acestui sondaj, Noua Democrație a obținut circa 40% din voturi, iar Syriza circa 28,5%. Pe locul trei vine formațiunea de centru-stânga Mișcarea Schimbării (KINAL), cu 6-8%, urmată de comuniștii din partidul KKE, cu 5-7%. Mai multe alte partide mai mici se află sub pragul de 3%, inclusiv formațiunea de extremă-dreapta Zorii Aurii.

Dacă aceste rezultate se vor confirma după numărarea voturilor, partidul lui Kyriakos Mitsotakis (fiul fostului premier Konstantinos Mitsotakis) ar putea forma singur o majoritate în legislativ, ceea ce i-ar permite alcătuirea unui guvern de dreapta care nu ar avea nevoie de alianțe cu alte formațiuni.

Un reprezentant al partidului Syriza, Panos Skourletis, a recunoscut înfrângerea formațiunii sale. 
 
Kyriakos Mitsotakis (51 de ani) este descendentul unei familii celebre de politicieni greci, scrie Agerpres. Tatăl său, Konstantinos Mitsotakis, a fost prim-ministru între anii 1990 și 1993, iar sora sa, Dora Bakoyannis, a fost ministru de externe și primar al Atenei. Noul primar al capitalei elene, Costas Bakoyannis, ales luna trecută, este nepotul său.

Analiștii consideră că Syriza a pierdut alegerile europene pentru că a pierdut de fapt contactul cu clasa de mijloc, în contextul promovării programului de redresare economică. În plus, clasa muncitoare pe care se baza partidul actualului premier pare să-și fi întors și ea spatele formațiunii, nemulțumită de măsurile guvernamentale care au afectat piața muncii. În acest context, scăderea constantă a ratei șomajului și creșterea venitului minim lunar la €650 par să nu fi fost de ajuns. 
 
Coalitia stangii radicale, cunoscuta sub acronimul SYRIZA, este un partid politic de stanga, pornit initial ca o coalitie a tuturor partidelor de stanga si extrema stanga, in 2004.
 
La inceput, in aceasta coalitie au intrat 13 formatiuni si politicieni independenti, inclusiv socialisti-democrati, populisti de stanga si grupari ecologice de stanga - avand insa si componente maoiste, trotkiste, eurocomuniste si eurosceptice