Partidul Conservator grec Noua Democrație (ND), condus de Kyriakos Mitsotakis, a câștigat alegerile legislative anticipate desfășurate duminică în Grecia, devansând formațiunea de stânga Syriza a actualului premier Alexis Tsipras, arată un sondaj publicat la ieșirea de la urme, transmite AFP.

Conform acestui sondaj, Noua Democrație a obținut circa 40% din voturi, iar Syriza circa 28,5%. Pe locul trei vine formațiunea de centru-stânga Mișcarea Schimbării (KINAL), cu 6-8%, urmată de comuniștii din partidul KKE, cu 5-7%. Mai multe alte partide mai mici se află sub pragul de 3%, inclusiv formațiunea de extremă-dreapta Zorii Aurii.

Dacă aceste rezultate se vor confirma după numărarea voturilor, partidul lui Kyriakos Mitsotakis (fiul fostului premier Konstantinos Mitsotakis) ar putea forma singur o majoritate în legislativ, ceea ce i-ar permite alcătuirea unui guvern de dreapta care nu ar avea nevoie de alianțe cu alte formațiuni.

Un reprezentant al partidului Syriza, Panos Skourletis, a recunoscut înfrângerea formațiunii sale. 
 
Kyriakos Mitsotakis (51 de ani) este descendentul unei familii celebre de politicieni greci, scrie Agerpres. Tatăl său, Konstantinos Mitsotakis, a fost prim-ministru între anii 1990 și 1993, iar sora sa, Dora Bakoyannis, a fost ministru de externe și primar al Atenei. Noul primar al capitalei elene, Costas Bakoyannis, ales luna trecută, este nepotul său.

Analiștii consideră că Syriza a pierdut alegerile europene pentru că a pierdut de fapt contactul cu clasa de mijloc, în contextul promovării programului de redresare economică. În plus, clasa muncitoare pe care se baza partidul actualului premier pare să-și fi întors și ea spatele formațiunii, nemulțumită de măsurile guvernamentale care au afectat piața muncii. În acest context, scăderea constantă a ratei șomajului și creșterea venitului minim lunar la €650 par să nu fi fost de ajuns. 
 
Coalitia stangii radicale, cunoscuta sub acronimul SYRIZA, este un partid politic de stanga, pornit initial ca o coalitie a tuturor partidelor de stanga si extrema stanga, in 2004.
 
La inceput, in aceasta coalitie au intrat 13 formatiuni si politicieni independenti, inclusiv socialisti-democrati, populisti de stanga si grupari ecologice de stanga - avand insa si componente maoiste, trotkiste, eurocomuniste si eurosceptice

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews