Consilierul Kremlinului pentru politică externă, Serghei Karaganov a precizat, într-un interviu acordat publicației germane „Der Spiegel”, că amplasarea de armament de către NATO în țări precum Polonia, Lituania și Letonia este o provocare și, în cazul izbucnirii unei crize, „aceste arme vor fi distruse”.

„NATO se află acum la 800 de kilometri de granițele Rusiei, armele sunt complet diferite, stabilitatea strategică este în schimbare. Este mult mai rău decât acum 30-40 de ani. Europa se simțea slabă atunci și se temea că americanii ar putea părăsi continentul. Dar Uniunea Sovietică, deși era deja putredă în interior, s-a simțit puternică din punct de vedere militar și a luat nesăbuita decizie de a amplasa rachete SS-20. Rezultatul a fost o criză fără sens. Astăzi, lucrurile stau pe dos. Acum, temerile în țări precum Polonia, Lituania și Letonia sunt atenuate de staționarea de armament NATO acolo. Dar asta nu le ajută; interpretăm asta ca pe o provocare. Într-o situație de criză, vom distruge tocmai aceste arme. Rusia nu va mai lupta niciodată pe propriul teritoriu”, a spus Serghei Karaganov.

„Pălăvrăgeala asta despre cum noi intenționăm să atacăm statele baltice este stupidă. De ce menține NATO armament și echipament militar acolo? Imaginați-vă ce li s-ar întâmpla în caz de criză. Ajutorul oferit de NATO nu este un ajutor simbolic pentru statele baltice. Este o provocare”, a adăugat consilierul, precizând că Alianța „va fi pedepsită” dacă va încerca să încalce suveranitatea unei puteri nucleare precum Rusia.

Când jurnaliștii germani i-au spus consilierului președintelui rus, Vladimir Putin, că liderii europeni consideră „enigmatică” politica Rusiei și că intențiile oficialilor de la Moscova le sunt neclare, Serghei Karaganov a vorbit despre o lipsă de încredere.

„Ne aflăm într-o situație în care noi nu avem deloc încredere în voi, după dezamăgirile din ultimii ani. Și reacționăm ca atare. Există ceva ce se cheamă surpriză tactică . Ar trebui să știți că suntem mai inteligenți, mai puternici și mai hotărâți”.

La summitul de la sfârșitul săptămânii trecute desfășurat la Varșovia, statele membre NATO au convenit asupra desfășurării a patru batalioane în Polonia și țările baltice.

Planurile consolidării prezenței Alianței în Europa de Est au suscitat critici constante din partea Moscovei, care susține că nu este interesată de escaladarea tensiunilor, dar că este pregătită să dea un răspuns adecvat la acțiunile Occidentului, reamintește Agerpres. 
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews