Scriitorul și filosoful Roger Scruton a fost eliberat din funcția de consilier al guvernului britanic în domeniul amenajărilor arhitectonice, după ce a afirmat că „islamofobia” este „un termen de propagandă inventat de mișcarea islamistă Frații Musulmani”.

Scruton și-a pierdut funcția de președinte al Comisiei guvernamentale in urma mai multor comentarii negative la adresa magnatului George Soros, dar și pentru că și-a manifestat admirația față de premierul ungar Viktor Orban, în interviul pe care l-a acordat publicației New Statesman, scrie The Independent.
 
Filosoful devenit consilier in 2018 l-a acuzat pe Soros că a avut ingerințe numeroase, datorită presei europene apropiate lui, în politica internă a Ungariei și că a influențat prin „imperiul său financiar” alegerile luate de mai multe guverne occidentale. De asemenea, academicianul englez a luat apărarea guvernului Viktor Orban, calificând măsurile adoptate de Budapesta drept o „apărare legitimă” împotriva presiunilor lui Soros și a imigrației islamice.

În același interviu, Scruton l-a caracterizat pe liderul Fidesz drept o „excepție plăcută” într-un peisaj politic european caracterizat aproape exclusiv de „conducători resemnați în fața declinului valorilor artistice și culturale ale Occidentului”. Potrivit filosofului, frontul suveranist condus de Orban ar reprezenta ultimul bastion al identității occidentale împotriva progresiștilor „globalismului imoral susținut de Soros și a „colonizării musulmane” a Vechiului Continent.
 
Un alt comentariu al filosofului care a inflamat guvernul de la Londra a fost legat de termenul „islamofobie” și de guvernul chinez.  Scruton a afirmat că „islamofobia” este o „armă” concepută de liderii mahomedani ai Fraților Musulmani  pentru a reduce la tăcere pe oricine denunță condiția umilitoare a femeilor și a creștinilor din țările musulmane. Referindu-se la puterea de la Beijing, a spus că aceasta a transformat statul asiatic într-o „societate  gigantică de roboți”.


Criticile filosofului de la adresa lui Soros nu au trecut neobservate de presa britanică, iar Partidului Laburist, declarându-se indignat, a apreciat că atacurile lui Scruton la adresa magnatului american de origine maghiaro-evreiască, sunt declarații anti-semite.  Anti-semitismul filosofului a fost, de altfel, motivul anunțat de guvernul May în anunțul privind demiterea acestuia din postul de consilier.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews