ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Față în față pentru prima dată, cei doi rivali în alegerile prezidențiale din Ucraina și-au adresat cuvinte dure unul altuia vineri pe cel mai mare stadion al țării, Arena Olimpică din Kiev, care a fost înconjurat de forțe consistente de menținere a ordinii, pentru evitarea unui posibil conflict între miile de susținători, relatează AFP, citat de Agerpres.

Cu două zile înainte de cel de al doilea tur de scrutin, actorul de 41 de ani, novice în politică dar un showman de profesie, și președintele la final de mandat Petro Poroșenko, de 53 de ani, s-au înfruntat în fața a mii de susținători adunați pe stadionul Olimpiski din Kiev.

"Cum se face că Ucraina, Ucraina, una dintre țările cele mai sărace, este condusă de președintele cel mai bogat din istoria sa?", l-a întrebat Volodimir Zelenski pe adversarul său, fost om de afaceri care a făcut avere din producția de dulciuri, acuzat că ar fi obstrucționat lupta împotriva corupției. "Câți bani vă mai trebuie pentru a avea destui?", l-a mai întrebat Zelenski.

"Vedem o incompetență totală", a replicat Petro Poroșenko. "Suntem confruntați cu provocări care impun unui președinte curaj și experiență internațională. Cum intenționează el să ocupe funcția de comandant șef?", a mai întrebat actualul președinte al Ucrainei, candidat pentru un nou mandat.

Organizată în ultimele ore ale campaniei electorale oficiale, confruntarea constituie ultima încercare a lui Petro Poroșenko de a recupera decalajul față de actorul de comedie, creditat în ultimele sondaje cu peste 70% din voturi.

După ce și-a înmulțit avertismentele privind riscurile presupuse de un salt în necunoscut, Poroșenko încearcă să scoată în evidență experiența sa politică, diplomatică și militară acumulată în fruntea unei țări confruntate cu cea mai gravă criză de la obținerea independenței, în 1991. Sosirea sa la putere în 2014 în urma protestelor din Piața Maidan a fost urmată de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia și de un război în Est cu separatiștii pro-ruși, susținuți militar din afara granițelor.

"Putin visează la un președinte novice, slab, nepregătit. Cu cât președintele ucrainean este mai slab, cu atât președintele rus este mai puternic", a declarat Petro Poroșenko în cadrul unui miting de vineri după-amiază din Piața Maidan.

Provocat de actualul președinte să accepte o dezbatere, candidatul la președinție, Volodimir Zelenski, a acceptat doar cu condiția ca aceasta să aibă loc pe un stadion și ca cei doi participanți să fie testați în prealabil dacă au consumat alcool sau droguri. Negociat pe parcursul întregii săptămâni, spectacolul electoral a evoluat până în ultimul moment: deși trebuia ca cei doi să stea pe scene distincte, aflate la extremitățile stadionului, contracandidații s-au urcat în cele din urmă pe același podium și și-au strâns mâinile înainte de dezbatere.

Dincolo de promisiunea de a menține direcția pro-occidentală pe care a pornit Ucraina după 2014, politica pe care o va duce Zelenski rămâne incertă, chiar dacă el a încercat între cele două tururi de scrutin să-și sporească credibilitatea, înconjurându-se de consilieri mai experimentați și întâlnindu-se săptămâna trecută la Paris cu președintele francez Emmanuel Macron. După ce și-a făcut campanie în principal pe rețelele de social media, actorul a mers joi seară la un talk-show televizat și a schițat primii pași ai potențialului său mandat prezidențial, prezentând echipa de lucru pe care ar urma s-o aibă alături dacă va câștiga al doilea tur al alegerilor pentru președinția Ucrainei.

Dacă Petro Poroșenko este creditat de susținătorii săi că a apropiat Ucraina de Occident, a redresat armata și a evitat falimentul țării sale, una dintre cele mai sărace din Europa, pe de altă parte i se impută lipsa rezultatelor împotriva corupției și impasul conflictului secesionist din Est. Acordurile de pace semnate la Minsk la începutul lui 2015 au permis o diminuare a tensiunilor, însă luptele rămân cotidiene și cele două tabere (naționalistă și separatistă) nu au reușit încă să convină un armistițiu pe durata Sărbătorii ortodoxe a Paștilor, deși au purtat joi negocieri prelungite timp de mai multe ore, fără a ajunge la un rezultat.