Un tribunal din Franța a intervenit într-un caz medical care a divizat societatea. Judecătorii au ordonat ca un pacient aflat în stare vegetativă de peste un deceniu să fie ținut în viață. Decizia a venit marți, la 24 de ore după ce medicii au început oprirea treptată a aparatelor în ciuda opoziției părinților bărbatului.
 
Vincent Lambert, de 42 de ani, este în stare vegetativă de aproape 10 ani, la spitalul din Reims. El primește îngrijiri medicale în urma unui accident de circulație în urma căruia a intrat în stare de conștiență minimă, respirând totuși fără ajutor și deschizând ocazional ochii.

Sfâșiată de durere, mama lui Lambert a cerut medicilor să-i ingrijească în continuare fiul. Ea spune chiar că ar fi zărit lacrimi în ochii băiatului său și că acesta merită să trăiască. Părinții mai spun că au aflat de oprirea treptată a tratamentelor printr-un simplu mail din partea spitalului, gest considerat lipsit de orice empatie. ”Sunt niște monștri! Sunt naziști! (...) Sunt pe cale să-l sedeze. (...) Este o crimă, asta e tot”, a lansat un apel disperat, în lacrimi Viviane Lambert, în vârstă de 73 de ani, în fața sediului spitalului.

O înregistrare video a pacientului a fost difuzată luni pe site-ul Valeurs actuelles, prezentată ca datând de duminică, în care mama se află la căpătâiul fiului său. Avocații lui Rachel Lambert intenționează să depună plângere cu privire la aducerea unei atingeri la adresa vieții private.

Soția lui Vincent păstrează tăcerea. Avocatul său spune însă că întotdeauna ea a cerut să se respecte dorința soțului său, atunci când acesta se putea exprima.

 Cazul lui Vincent Lambert aduce din nou în discuție dezbaterile pe tema opririi tratamentelor pentru pacienții aflați în stare vegetativă. În Franta, eutanasia și sinuciderea asistată sunt interzise, dar oprirea tratamentelor poate fi autorizată de lege în anumite situații.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews