ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Olanda, medicii le recomandă pacienților vârstnici să se gândească bine înainte de a fi de acord să fie tratați de COVID-10 la terapie intensivă, o situație care a atras critici legate de faptul că s-ar dori limitarea accesului la tratament în aceste secții cu deficit de paturi, transmite joi Reuters.

Bogata Olandă se apropie cu pași repezi de atingerea capacității sistemului de sănătate la doar o lună de la izbucnirea epidemiei, fiind în curs eforturi de dublare a numărului de paturi la terapie intensivă, până la 2.400 de locuri până duminică.

Cum însă mii de pacienți cu COVID-19 inundă deja secțiile de terapie intensivă, se așteaptă ca în câteva zile să nu mai existe locuri disponibile. Spitalele se tem că Olanda va fi forțată să urmeze exemplul Italiei, unde medicii au trebuit să ia decizii de viață și de moarte și să-i aleagă pe pacienții ce urmau să primească tratament.

Parlamentari olandezi au dat glas, miercuri, în parlament îngrijorărilor populației după ce persoane vârstnice s-au plâns că au primit telefoane de la medici care i-au întrebat dacă doresc să fie tratați la terapie intensivă, inclusiv prin conectarea la ventilator, dacă vor contracta COVID-19.

Guvernului premierului Mark Rutte i s-a cerut să-și clarifice poziția și să explice ce a provocat aceste apeluri telefonice. „Vârstnicii se tem că, dacă se vor îmbolnăvi, nu vor fi bineveniți în secțiile de terapie intensivă și vor fi lăsați să moară acasă', a declarat în parlament deputatul Henk Krol, șeful partidului 50PLUS.

„Ei cred că doar criteriul de vârstă va determina dacă vor avea sau nu acces în spital', a adăugat Krol.

Ministrul sănătății, Hugo de Jonge, a respins însă afirmațiile că apelurile medicilor fac parte din politica oficială a guvernului. „Aceasta este o procedură standard pentru doctori. Noi o numim planificare avansată a îngrijirii și înseamnă să discuți cu oamenii despre 'ce ați dori să se întâmple dacă vă îmbolnăviți'' ', a spus De Jonge.

„Pacienții pot spune atunci: ''Dacă se ajunge în punctul în care voi avea nevoie de un ventilator, în care voi avea nevoie să ajung la terapie intensivă, aș prefera să nu fac asta''. Este o posibilitate, dar aceste conversații nu au la bază vârsta pacienților', a adăugat ministrul.

Și Colegiul medicilor de familie (NHG), care reprezintă 12.000 de doctori, a negat că apelurile telefonice sunt o reacție la deficitul de locuri la terapie intensivă.