ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O sculptură intitulată „McJesus', care prezintă o mascotă a lanțului de restaurante McDonald's sub forma unui Iisus crucificat, și care a declanșat proteste masive în Haifa, Israel, vor fi dată jos, a promis primarul orașului. Decizia edilului este criticată de militanții pentru drepturile omului, scrie Haaretz.com.

Sculptura controversată va fi înlăturată din Muzeul de Artă din Haifa "în zilele următoare" și "va fi returnată cât mai curând posibil", a declarat joi primarul orașului, Einat Kalisch-Rotem. Decizia a fost luată după protestele violente care au izbucnit în oraș, care au unit pentru o scurtă vreme minoritatea creștină. 

Realizată în mărime naturală, sculptura îl prezintă pe clovnul Ronald McDonald pe o cruce și a fost punctul central al unei expoziții despre consumerism și religie. Comunitatea creștină arabă din Israel a considerat expunerea acestei lucrări „ofensatoare” și a cerut ca ea să fie înlăturată. Mai mulți oameni au luat cu asalt muzeul, aruncând cu petarde fumigene și pietre în clădire, conform poliției.

Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și grenade pentru a dispersa mulțimea furioasă. O persoană a fost arestată și trei ofițeri au fost răniți. 

Autorul sculpturii 'McJesus', sculptorul finlandez Jani Leinonen, a cerut la rândul lui ca lucrarea să fie retrasă din expoziție,  explicand ca el boicotează Israelul în semn de solidaritate cu palestinienii.
 
Alte persoane au văzut însă în decizia de joi o șansă pentru reconciliere. „Câștigătorul de azi este populația din Haifa”, a declarat Wadie Abu Nassar, un consilier al liderilor religioși locali. „Retragerea acestei sculpturi reflectă dorința noastră de a coexista în oraș”, a spus acesta.