ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Irlanda a reproșat luni Comisiei Europene că i-a violat suveranitatea națională în materie de politică fiscală atunci când a cerut autorităților de la Dublin să recupereze de la grupul informatic american Apple impozite neplătite în valoare de până la 13 miliarde de euro, informează AFP.
 
În luna august a acestui an, Executivul comunitar a cerut Irlandei să recupereze impozite neplătite pentru perioada 2003-2014 în valoare de până la 13 miliarde de euro, în contul unor 'facilități fiscale' de care a beneficiat grupul american din partea autorităților irlandeze. În replică, Guvernul de la Dublin a insistat că nu are intenția de a recupera acești bani deoarece compania americană nu a beneficiat de un tratament fiscal referențial iar UE nu a înțeles modul în care se aplică legislația fiscală irlandeză, scrie Agerpres.

"Potrivit regulilor referitoare la ajutoarele de stat, Comisia nu are competența de a-și substitui, în mod unilateral, propriul său punct de vedere cu privire la întinderea geografică a jurisdicției fiscale a unui stat membre cu cea a statului membru respectiv", a apreciat Ministerul irlandez de Finanțe într-un comunicat de presă, pe măsură ce se pregătește să facă recurs la Tribunalul General al UE.

Disputa are drept obiect modul în care Apple alocă aproape toate profiturile realizate de pe urma vânzărilor din Europa către o serie de "head offices" din Irlanda care beneficiază de un regim fiscal special. Impozitul pe companii în Irlanda este deosebit de mic, 12,5%, însă potrivit Comisiei Europene grupul Apple a plătit în Irlanda un impozit de doar 1% în 2013 și unul de doar 0,005% în 2014.

Cu toate acestea, Ministerul irlandez de Finanțe afirmă că Executivul comunitar greșește atunci când afirmă că Apple a beneficiat de avantaje fiscale. "Comisia încearcă să rescrie legislația irlandeză în materie de impozite pe societăți", afirmă Ministerul irlandez de Finanțe, adăugând că ancheta demarată de Comisia Europeană în 2014 a fost viciată de numeroase erori de procedură.

Taxele sunt un domeniu care ține de competența statelor membre UE însă Comisia consideră că poate interveni acolo unde facilitățile fiscale constituie ajutoare de stat, un domeniu reglementat de Executivul comunitar. De exemplu, anul trecut Comisia Europeană a ordonat Olandei și Luxemburgului să recupereze taxele datorate de grupul auto italian Fiat și grupul american Starbucks.