ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat luni seara, la Amsterdam, amânarea până miercuri a deciziei cu privire la recomandarea utilizării unui al doilea vaccin împotriva COVID-19, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Un comitet de experți EMA s-a reunit luni, cu două zile mai devreme decât era planificat inițial, pentru a discuta despre aprobarea vaccinului dezvoltat de firma americană Moderna.
 
Agenția Europeană pentru Medicamente nu a exclus posibilitatea de a nu se ajunge la adoptarea unei decizii înaintea întâlnirii comitetului, programată pentru miercuri.

Vaccinul Moderna a fost deja aprobat în Statele Unite și Canada. 

Din documentul informativ publicat de FDA la fel ca în datele studiilor Pfizer, reiese că șase persoane au murit, dar că niciunul dintre aceste decese nu a fost legat de vaccin. Este vorba de 13 decese din totalul de 15.181 de persoane care au fost vaccinate. Șapte dintre aceștia se aflau în grupul placebo și nu primeau vaccinul, iar șase erau în grupul persoanelor care au primit vaccinul.

FDA a remarcat că reacțiile adverse grave au apărut la 0,2% până la 9,7% dintre participanți și au fost mai frecvente după a doua doză decât la prima.

Vaccinul Moderna are multe în comun cu vaccinul Pfizer, inclusiv implicarea țesutului fetal în testarea acestuia. 293 de celule fetale avortate au fost utilizate pentru a produce o proteină Spike, conținută în vaccinul Moderna, potrivit unei organizații care luptă pentru a pune capăt utilizării materialului fetal avortat în vaccinuri și medicamente.
Proteina Spike este implicată în tehnologia ARNm a vaccinului Moderna, care este utilizată și de vaccinul Pfizer. ARNm, un tip de ARN „care transportă informații genetice pentru a produce proteine ​​într-o celulă”, determină celulele noastre să producă propriile particule virale care vor declanșa răspunsul nostru de apărare imună.
 
Vaccinul Moderna, la fel ca vaccinul Pfizer, necesită două fotografii și, de asemenea, este raportat că are efecte secundare similare. Vaccinul Moderna a provocat durere la locul injectării la mai mult de 9 din 10 participanți, oboseală la aproape 7 din 10 și dureri de cap sau dureri musculare la aproximativ 6 din 10, potrivit FDA.

Ca și vaccinul Pfizer, și cel de la Moderna a prezentat efecte secundare similare. Vaccinul Moderna a provocat durere la locul injectării la mai mult de de 9 din 10 participanți, oboseală la aproape 7 din 10  și dureri de cap sau dureri musculare la aproximativ 6 din 10, potrivit documentului FDA.