ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Civili kurzi au atacat un convoi militar american cu roșii sau cartofi, s-au postat în fața vehiculelor blindate, strigând „Nu, nu!” și au afișat pancarte de protest în timp ce trupele s-au mutat din orașul Qamishli din nordul Siriei, a relevat luni o filmare de la fața locului, potrivit Breitbart

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a confirmat în acest weekend că președintele Donald Trump le-a ordonat trupelor aflate în retragere din Kurdistanul sirian sau Rojava să se mute în Irak. Congresul american nu a aprobat autorizarea președintelui de a trimite trupe care să protejeze populațiile kurde siriene - doar Congresul poate declara război -, deși a adoptat o rezoluție care îl condamnă pe președintele Trump pentru că nu a încălcat legea și a menținut trupele la Rojava împotriva voinței Congresului.

Trupele americane au intrat în teatrul de război civil din Siria pentru a lupta împotriva Statului Islamic, un grup jihadist cunoscut anterior ca Al-Qaeda în Irak. Congresul a aprobat toate acțiunile militare împotriva al-Qaeda și a grupărilor afiliate, în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001.

Imediat după anunțul președintelui Trump că va retrage trupele din nordul Siriei, motivând că Statul Islamic nu mai avea o prezență semnificativă în regiune și, de aceea, președintele nu (mai) avea autoritatea de a desfășura trupe acolo, omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat „Operațiunea Izvorul Păcii”, o invazie militară a nordului Siriei menită să îndepărteze populația kurdă indigenă și să o înlocuiască cu o parte din cele 4 milioane de refugiați majoritar arabi aflați în prezent în Turcia. Oficialii kurzi din regiune și activiștii din întreaga lume l-au acuzat pe Erdogan de tentativă de epurare etnică îndreptată împotriva poporului lor. Forțele Democrate Siriene (SDF) - miliție kurdă fostă aliată a SUA - a adunat probe care ar dovedi că trupele lui Erdogan și Armata Liberă Siriană (FSA), aliată a acestora, folosesc arme chimice împotriva copiilor kurzi.

FSA este o miliție majoritar arabă formată pentru a lupta împotriva dictatorului sirian Bashar al-Assad, care a atras de partea ei și câteva elemente al-Qaeda. Președintele Barack Obama a încercat inițial să sprijine FSA împotriva lui Assad la începutul războiului civil din Siria.

Filmările publicate luni de Agenția de știri kurdă „Hawar” par a surprinde civili înfuriați din Qamishli aruncând cu roșii sau cartofi și încercând să stea în calea unui convoi blindat american care se retrăgea din oraș.

Potrivit publicației kurde „Rudaw”, care a tradus o parte din filmări, civilii au rostit sloganuri insultătoare la adresa soldaților, precum „America fuge ca un șoarece, americanii fug ca șoarecii”. Unii au strigat pur și simplu „Nu!” sau „ce v-a apucat?”.

Alte videoclipuri apărute pe rețelele de social media au arătat kurzi agitând în fața convoaielor pancarte de protest scrise în engleză.

„Spuneți-le copiilor voștri că fiii kurzilor au fost uciși de turci și că n-ați făcut nimic pentru a-i apăra”, scria pe o pancartă. 

Mustafa Bali, purtătorul de cuvânt al Forțelor Democrate Siriene, a publicat pe pagina sa de Twitter filmări cu localnici care poartă pancarte cu mesajul „Ne-ați trădat - veți fi blestemați” și „Mulțumiri poporului american, dar Trump ne-a trădat”.