ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Vladimir Putin şi Barack Obama au purtat o conversaţie telefonică în cursul căreia au abordat relaţiile ruso-americane şi diverse provocări internaţionale, a anunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Barack Obama şi Vladimir Putin "au discutat pe larg despre problemele actuale în relaţiile bilaterale", a anunţat Dmitri Peskov. nDe asemenea, cei doi preşedinţi "au făcut un schimb de opinii în legătură cu situaţia din Siria, soluţionarea programului nuclear iranian şi situaţia din estul Ucrainei", a continuat el. "O atenţie aparte a fost acordată unor probleme complexe legate de lupta împotriva terorismului, în special extinderii influenţei Stat Islamic în Orientul Mijlociu", a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. "Putin şi Obama au convenit să-i însărcineze pe ministrul Lavrov şi pe secretarul de Stat Kerry să organizeze o reuniune pentru a discuta acest subiect", a precizat el.

În ceea ce priveşte situaţia din estul Ucrainei, unde un armistiţiu fragil este în vigoare, din 15 februarie, între autorităţile de la Kiev şi separatiştii proruşi din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk, preşedintele american şi omologul său rus au convenit ca, în viitorul apropiat, secretarul adjunct Victoria Nuland şi ministrul adjunct de Externe Grigori Karasin să ia legătura pentru a evalua implementarea înţelegerilor de la Minsk.

Potrivit Casei Albe, Barack Obama i-a cerut lui Vladimir Putin retragerea trupelor ruseşti din estul Ucrainei. "Preşedintele Obama a reafirmat necesitatea ca Rusia să îşi îndeplinească obligaţiile asumate în Acordul de la Minsk, inclusiv privind retragerea tuturor trupelor şi echipamentului rusesc de pe teritoriul Ucrainei", se arată într-un comunicat al Casei Albe, care anunţă că discuţia telefonică a avut loc la iniţiativa Moscovei.

Totodată, liderii american şi rus "au subliniat importanţa păstrării unităţii celor "şase" în cadrul negocierilor în curs (în dosarul nuclear iranian), pentru a preveni apariţia armelor atomice în Iran", se mai arată în comunicatul Casei Albe.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews