ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cancelarul german Angela Merkel și președintele rus Vladimir Putin au convenit luni, printr-o convorbire telefonică bilaterală, că Ucraina ar trebui să acorde prin lege un statut special regiunii separatiste proruse Donbas, a anunțat Kremlinul, potrivit Agerpres.

„Președintele Rusiei și cancelarul Germaniei au evidențiat importanța respectării depline și stricte a Acordului Minsk din 2015 și a altor acorduri menite să rezolve conflictul ucrainean. A fost evidențiată necesitatea consolidării statutului special al regiunii Donbas în legislația din Ucraina”, a transmis președinția Federației Ruse, potrivit Mediafax

Președinția rusă nu a oferit deocamdată mai multe detalii despre discuția dintre Merkel și Putin asupra viitorului regiunii Donbas, însă a mai transmis luni căcei doi lideri au discutat și despre pregătirea unui summit în formatul Normandia (Franța, Germania, Ucraina și Rusia), la o dată încă neprecizată. Un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin a declarat că discuțiile bilaterale au abordat și subiecte precum tranzitul gazelor prin Ucraina și situația din Libia și Siria.
 
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski declarase în luna octombrie că ar fi de acord cu acordarea unui statut special pentru Donbas și cu desfășurarea de alegeri în această regiune, dar a adăugat că alegerile nu se pot desfășura sub amenințarea armelor și că acestea trebuie organizate conform legislației ucrainene.