ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cercetătorului James Watson, laureat al premiului Nobel, colaborator la descoperirea structurii de dublu helix a ADN-ului și părintele proiectului genomului uman, i-au fost retrase toate distincțiile de către laboratorul la care a fost angajat, în urma unor afirmații '„reprobabile” referitoare la rasă și etnie, relatează The Independent.

Reprezentanții The Cold Spring Harbor Laboratory din New York au anunțat că vor revoca toate titlurile acordate geneticianului, în vârstă de 90 de ani, ale cărui comentarii privind legătura dintre rasă și inteligență au fost considerate de instituție „groaznice". James Watson a condus instituția timp de mai mulți ani.

Eminentul genetician american James Watson a câștigat premiul Nobel pentru medicină în 1962, după ce a descoperit, în 1953, împreună cu Francis Crick și Maurice Wilkins, structura în formă de spirală dublă a acidului dezoxiribonucleic (ADN). Studiul lor este considerat una dintre dintre descoperirile științifice majore din istoria omenirii.

În 2007, James Watson a fost criticat pentru declarațiile sale făcute într-un interviu acordat publicației Sunday Times, în care a lăsat să se înțeleagă că persoanele africane ar fi mai puțin inteligente decât occidentalii. Watson a mai spus că, deși și-ar dori ca rasele să fie egale, "oamenii care au de-a face cu angajați de culoare descoperă că acest lucru nu este adevărat".
În urma acelui scandal, savantul american a fost nevoit să demisioneze din funcția de președinte al Cold Spring Harbor Laboratory (CHSL) din Long Island, New York.

La momentul respectiv, Watson și-a cerut scuze pentru acele comentarii, dar într-un documentar recent, "American Masters: Decoding Watson", difuzat de televiziunea PBS, acesta a declarat că nu și-a schimbat concepțiile.

„Mi-ar fi plăcut să se schimbe și să existe noi studii care să arate că mediul este mai important decât natura. Dar nu am văzut astfel de studii. Și există o diferență între mediile de la testele de stabilire a coeficientului de inteligență între albi și persoane de culoare. Aș spune că este o diferență, este genetică", a declarat Watson.

Publicația The Times a scris că familia lui Watson a transmis că geneticianul nu poate oferi un drept la replică, pentru că se află într-o clinică, după un accident de mașină suferit în octombrie 2018.

Documentarul PBS a fost filmat în vara anului trecut.