Cercetătorului James Watson, laureat al premiului Nobel, colaborator la descoperirea structurii de dublu helix a ADN-ului și părintele proiectului genomului uman, i-au fost retrase toate distincțiile de către laboratorul la care a fost angajat, în urma unor afirmații '„reprobabile” referitoare la rasă și etnie, relatează The Independent.

Reprezentanții The Cold Spring Harbor Laboratory din New York au anunțat că vor revoca toate titlurile acordate geneticianului, în vârstă de 90 de ani, ale cărui comentarii privind legătura dintre rasă și inteligență au fost considerate de instituție „groaznice". James Watson a condus instituția timp de mai mulți ani.

Eminentul genetician american James Watson a câștigat premiul Nobel pentru medicină în 1962, după ce a descoperit, în 1953, împreună cu Francis Crick și Maurice Wilkins, structura în formă de spirală dublă a acidului dezoxiribonucleic (ADN). Studiul lor este considerat una dintre dintre descoperirile științifice majore din istoria omenirii.

În 2007, James Watson a fost criticat pentru declarațiile sale făcute într-un interviu acordat publicației Sunday Times, în care a lăsat să se înțeleagă că persoanele africane ar fi mai puțin inteligente decât occidentalii. Watson a mai spus că, deși și-ar dori ca rasele să fie egale, "oamenii care au de-a face cu angajați de culoare descoperă că acest lucru nu este adevărat".
În urma acelui scandal, savantul american a fost nevoit să demisioneze din funcția de președinte al Cold Spring Harbor Laboratory (CHSL) din Long Island, New York.

La momentul respectiv, Watson și-a cerut scuze pentru acele comentarii, dar într-un documentar recent, "American Masters: Decoding Watson", difuzat de televiziunea PBS, acesta a declarat că nu și-a schimbat concepțiile.

„Mi-ar fi plăcut să se schimbe și să existe noi studii care să arate că mediul este mai important decât natura. Dar nu am văzut astfel de studii. Și există o diferență între mediile de la testele de stabilire a coeficientului de inteligență între albi și persoane de culoare. Aș spune că este o diferență, este genetică", a declarat Watson.

Publicația The Times a scris că familia lui Watson a transmis că geneticianul nu poate oferi un drept la replică, pentru că se află într-o clinică, după un accident de mașină suferit în octombrie 2018.

Documentarul PBS a fost filmat în vara anului trecut.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews