ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Coreea de Nord a efectuat un nou test nuclear, al cincilea din istorie și, totodată, cel mai puternic. Experții spun că bomba detonată de regimul nord-coreean a fost aproape la fel de puternică precum cea de la Hiroshima, provocând și un cutremur cu magnitudinea 5,3. 

„Savanții și tehnicienii de la Institutul pentru Arme Nucleare au efectuat un test nuclear la poligonul de teste nucleare din nordul țării, pentru a verifica puterea unui focos nuclear, recent studiat și produs”, a transmis televiziunea națională nord-coreeană.

Momentul pentru acest experiment nu a fost întâmplător ales. A coincis cu împlinirea a 68 de ani de la înființarea Coreei de Nord.

Cel mai puternic test nuclear nord-coreean de până acum a provocat un cutremur cu magnitudinea 5,3. A emis o energie dublă față de precedentul, organizat în ianuarie, iar comunitatea internațională se teme că regimul comunist și-a îmbunătățit capacitatea de a produce arme nucleare.

„În urma analizelor efectuate, am stabilit că energia degajată a fost cu puțin mai mică decât cea a bombei atomice de la Hiroshima”, a precizat Kim Nam-Ouk, directorul Institutului sud-coreean pentru Fizica Pământului, potrivit digi24.ro.

Președinții american, francez și japonez au condamnat testul, iar cel sud-coreean și-a întrerupt vizita pe care o făcea în străinătate. Situația va fi dezbătută, în această seară, și în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite. Este foarte probabil să fie dictate noi sancțiuni împotriva Coreei de Nord după acest test.