Coreea de Nord poate lansa un atac nuclear în orice zonă situată pe teritoriul continental american, afirmă președintele nord-coreean, Kim Jong-Un, după noul test balistic, iar Statele Unite și Coreea de Sud au anunțat că analizează „opțiuni militare" pentru contracararea amenințării nord-coreene.

„Întregul teritoriu al Statelor Unite se află în raza de acțiune a rachetelor Coreei de Nord, oriunde și oricând", a declarat Kim Jong-Un, citat de agenția KCNA, după testarea cu succes a unei rachete intercontinentale de tip Hwasong-14 ICBM, care ar fi ajuns la altitudinea de 3.724 de kilometri și a căzut în apropierea coastelor Japoniei.

„Racheta poate transporta o puternică încărcătură nucleară", susține regimul stalinist de la Phenian, deși experții nu cred că nord-coreenii au deprins tehnologia fabricării unui focos atomic.

Imediat după testul balistic nord-coreean, forțele americane și sud-coreene au efectuat exerciții cu muniție reală.

„Statele Unite vor lua toate măsurile necesare pentru garantarea securității teritoriului național american și pentru apărarea aliaților din regiune", a declarat președintele Donald Trump.

Statele Unite și Coreea de Sud analizează "opțiuni militare" ca reacție la acțiunile Coreei de Nord, a comunicat Statul Major al armatei americane.

China, principalul aliat al Coreei de Nord, a condamnat testul balisic, reiterând că se opune încălcării rezoluțiilor ONU de către regimul de la Phenian. „Sperăm că toate părțile vor da dovadă de prudență și vor evita intensificarea tensiunilor".