În urma eșecului reuniunii între Donald Trump și Kim Jong Un, Coreea de Nord a finalizat reconstituirea centrului de lansare a rachetelor, cu riscul unei creșteri a tensiunilor cu SUA.

Phenianul a reconstruit parțial baza de testare și lansare pentru rachete balistice de la Sohae, arată imagini prin satelit analizate de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din SUA și site-ul 38 North din Washington.
 
Informații din cele două surse au fost transmise miercuri de Reuters și AFP, la două zile după ce directorul Agenției Internaționale pentru Energia Atomică a afirmat că nord-coreenii desfășoară la reactorul nuclear de la Yongbyon activități posibil legate de îmbogățirea uraniului pentru arme atomice.

Imaginile din satelit arată, potrivit 38 North, că între 16 februarie și 2 martie au fost reconstruite structuri la Sohae, a declarat Jenny Town, editor coordonator al site-ului și analist în grupul de reflecție Stimson Center.

Un raport al CSIS, bazat tot pe imagini din satelit, susține că „activitatea este evidentă la standul vertical de testare a motoarelor și la structura de transfer al rachetelor, montată pe șine, de la rampa de lansare” și că, „în mod semnificativ, adăposturile de la turnul de legătură, care în mod normal sunt închise, au fost deschise și expun rampa de lansare”.

Serviciile de informații sud-coreene au făcut cunoscut că dețin date concordante cu ale surselor americane, transmite Yonhap.
 
În privința reactorului de la Yongbyon, Serviciul Național de Informații din Coreea de Sud afirmă că acesta a fost închis la sfârșitul anului trecut și nu există indicii privind reprocesarea materialului nuclear.