ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un tribunal sud-coreean a emis ieri un mandat de arestare împotriva fostului președinte, Lee Myung-bak, potrivit nytimes.com

Lee Myung-bak, în vârstă de 76 de ani, este acuzat că a primit mită mai multe milioane de dolari. Procurorii au cerut arestarea lui, susținând că există riscul ca fostul președinte să distrugă probe.

Lee Myung-bak, care a fost președinte din 2008 până în 2013, a fost dus într-o închisoare din Seul, după ce judecătorii au emis un mandat de arestare. La puțin timp după miezul nopții, posturile de televiziune naționale au transmis în direct momentul în care el a fost escortat de la domiciliul său din Seul și dus la închisoare.

Arestarea lui Lee Myung-bak a avut loc la un an după ce succesorul său, fostul președinte Park Geun-hye, a fost arestat și el pentru luare de mită și alte acuzații penale. Cei doi foști lideri sunt ținuți în închisori separate.

Lee Myung-bak a negat cea mai mare parte a acuzațiilor, susținând că ancheta este o răzbunare politică din partea rivalilor săi.

Fost director executiv al Hyundai, Lee Myung-bak e acuzat de infracțiuni de corupție de mai multă vreme, iar arestarea lui era așteptată încă de săptămâna trecută, când procurorii l-au chemat și l-au interogat.

Lee a fost acuzat că a primit peste 10 milioane de dolari mită, din diferite surse, inclusiv de la Samsung, atunci când a candidat la președinție, dar și după preluarea funcției. Samsung nu a comentat acuzațiile, deși procurorii l-au interogat pe unul dintre foștii vicepreședinți și au percheziționat casa acestuia.

Procurorii acuză și că Lee Myung-bak a ascuns că este proprietarul unei fabrici de piese auto, trecând totul pe numele rudelor, și a deturnat 32 de milioane de dolari din afacere. De asemenea, Lee a fost acuzat că s-a folosit de autoritatea de președinte intervenind pentru o companie de piese auto, în soluționarea unui proces. 

Dacă va fi găsit vinovat, fostul președinte ar putea fi condamnat la închisoare pe viață.