ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un tribunal sud-coreean a emis ieri un mandat de arestare împotriva fostului președinte, Lee Myung-bak, potrivit nytimes.com

Lee Myung-bak, în vârstă de 76 de ani, este acuzat că a primit mită mai multe milioane de dolari. Procurorii au cerut arestarea lui, susținând că există riscul ca fostul președinte să distrugă probe.

Lee Myung-bak, care a fost președinte din 2008 până în 2013, a fost dus într-o închisoare din Seul, după ce judecătorii au emis un mandat de arestare. La puțin timp după miezul nopții, posturile de televiziune naționale au transmis în direct momentul în care el a fost escortat de la domiciliul său din Seul și dus la închisoare.

Arestarea lui Lee Myung-bak a avut loc la un an după ce succesorul său, fostul președinte Park Geun-hye, a fost arestat și el pentru luare de mită și alte acuzații penale. Cei doi foști lideri sunt ținuți în închisori separate.

Lee Myung-bak a negat cea mai mare parte a acuzațiilor, susținând că ancheta este o răzbunare politică din partea rivalilor săi.

Fost director executiv al Hyundai, Lee Myung-bak e acuzat de infracțiuni de corupție de mai multă vreme, iar arestarea lui era așteptată încă de săptămâna trecută, când procurorii l-au chemat și l-au interogat.

Lee a fost acuzat că a primit peste 10 milioane de dolari mită, din diferite surse, inclusiv de la Samsung, atunci când a candidat la președinție, dar și după preluarea funcției. Samsung nu a comentat acuzațiile, deși procurorii l-au interogat pe unul dintre foștii vicepreședinți și au percheziționat casa acestuia.

Procurorii acuză și că Lee Myung-bak a ascuns că este proprietarul unei fabrici de piese auto, trecând totul pe numele rudelor, și a deturnat 32 de milioane de dolari din afacere. De asemenea, Lee a fost acuzat că s-a folosit de autoritatea de președinte intervenind pentru o companie de piese auto, în soluționarea unui proces. 

Dacă va fi găsit vinovat, fostul președinte ar putea fi condamnat la închisoare pe viață.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews