ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ucrainenii evacuați din provincia Wuhan, China, au fost întâmpinați cu pietre într-un sat ucrainean care găzduiește centrul de carantină pentu cei infectați cu coronavirus. Imaginile difuzate de televiziuni îi arată localnicii din regiunea Poltava aruncând cu pietre în autocarele cu evacuați, incendiind anvelope și ciocnindu-se violent cu poliția.

45 de ucraineni și 27 de cetățeni străini au fost aduși joi cu avionul din China, chiar din Wuhan, metropola chineză considerată epicentrul epidemiei mortale. 
 
Zeci de săteni au încercat mai întâi să blocheze drumul care duce spre Novye Sanzhary, în regiunea Poltava, și să oprească planul guvernului de a plasa în carantină evacuații ucraineni de la Wuhan. Blocajele rutiere au fost eliminate insa rapid de forțele de ordine, care au folosit vehicule blindate și au făcut mai multe arestări.Oamenii au ripostat cu pietre și au spart geamurile autocarelor.
 
Potrivit unui responsabil al poliției ucrainene, citat de agenția de presă Interfax-Ukraina, 24 de persoane au fost arestate. Nouă polițiști și un locuitor au fost răniți în timpul confruntărilor, a adăugat el.
 
Președintele țării, Volodimir Zelenski, le-a cerut oamenilor să dea dovadă de solidaritate și să nu uite că „toți suntem ființe umane”. Le-a spus protestatarilor că majoritatea celor aduși în țară sunt persoane tinere, care au copii, ca mulți dintre ei. Mai mult, ministrul sănătății al Ucrainei a anunțat că va sta, în semn de solidaritate, în carantină alături de cele 72 de persoane evacuate din Wuhan.

Niciun caz de coronavirus nu a fost înregistrat în Ucraina, situată între Rusia și UE, însă sistemul său public de sănătate care, potrivit AFP, lasă mult de dorit este slab pregătit să facă față provocării pe care o reprezintă noul virus, iar acest lucru amplifică temerile populației.