ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un articol publicat de ziarul The Washington Post face radiografia mai multor state în care s-au evidențiat marii profitori ai crizei, printre care și România.

Jurnaliștii americani amintesc că în România licitațiile de achiziții au fost suspendate pentru a accelera procesul de procurare în starea de urgență, iar asta a dus la suspiciuni în legătură cu înțelegerile de culise.

Este menționat exemplul măștilor cumpărate la suprapreț de guvern de la firma Romwine and Coffee SRL, o companie mică, localizată la aproape 52 de kilometri de București, care vinde țigări și alcool. Aceasta a obținut două contracte cu statul în valoare de 12,6 milioane de dolari, pentru a produce măști medicinale, la prețuri și de două ori mai mari decât prețul pieței.

Întelegerea s-a concretizat după ce Sanimed International, un furnizor din domeniul medical, exclus de la contractele directe cu statul din cauza taxelor neplătite, a reușit un parteneriat cu firma producătoare de tutun și alcool.

”Peste tot în lume, marile companii folosesc alte companii pentru licitații. Ele folosesc, consorții, asociații, parteneriate. Sunt companii cu trei angajați și trei laptop-uri care au câștigat licitații de sute de milioane de euro pentru străzi, autostrăzi, poduri, ș.a.m.d.”, a spus Cătălin Hideg, patronul Sanimed, pentru postul B1TV.

Sorin Ioniță, expert în reforma administrației publice, a numit competiția pentru contracte din timpul epidemiei o zonă gri. „Este o zonă gri, fie că e corupție sau nu. Oamenii pun mâna pe tot ce pot”, a spus acesta, citat de Washington Post.

Un caz similar s-a întâmplat și în SUA, unde U.S. Federal Emergency Management Agency a oferit un contract pentru măști, în valoare de 55 de milioane de dolari, unei companii din Delaware fără nici o istorie în producerea sau procurarea de echipamente medicale.

Sisteme anticorupție imbatabile au fost integrate în bugetul pentru epidemia de coronavirus, în valoare de 2,2 trilioane de dolari, aprobat de Congres și semnat de președintele Trump. Legislația include o regulă potrivit căreia nici o afacere în care președintele sau oricare alt oficial de la Casa Albă să dețină majoritatea acțiunilor nu poate primi fonduri. De asemenea, a fost înființat un comitet de inspectori care să supravegheze în general cheltuielile.