ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Formațiunea naționalistă și anti-imigrație a lui Geert Wilders a obținut o victorie mult mai detașată decât indicau sondajele de opinie și exit-poll-urile.

Partidul pentru Libertate (PVV), condus de naționalistul Geert Wilder, a câștigat primul loc în alegerile anticipate, cu 23,5% din voturi, respectiv 37 de locuri în Parlament.

La mare distanță, pe locurile doi și trei, s-au clasat Alianța de Stânga condusă de Frans Timmermans (15,5% - 25 de locuri) și Partidul Populat, formațiunea fostului premier Mark Rutte (15,1% - 24 de locuri).

Numărul de locuri necesar pentru formarea unei majorități este de 75.

Drept urmare, Geert Wilders, în vârstă de 60 de ani, va trebui să își găsească parteneri de coaliție pentru viitorul cabinet.

Iar ceea ce părea inimaginabil în urmă cu o lună sau două, astăzi este perfect posibil.

Partidul Popular, fost la guvernare până acum, și-a manifestat interesul pentru o coaliție într-un guvern Wilders.

Uluitor este faptul că Popularii sunt eurofili convinși, în timp ce Wilders a câștigat alegerile cu un discurs eurosceptic – inclusiv promisiunea organizării unui referendum pentru ieșirea Olandei din UE („Nexit”).

În afara Popularilor, există alte două sau trei formațiuni mai mici, care ar putea să i se ralieze lui Wilders într-un viitor guvern, mai ales Partidul Fermierilor (7 locuri), care a sprijinit uriașele manifestații de protest împotriva desființării fermelor.

Deși este greu de crezut că, la un eventual referendum, olandezii de vor pronunța pentru ieșirea din UE, prezența lui Geert Wilders la masa liderilor europeni de la Bruxelles va reprezenta un coșmar mai mare decât Viktor Orban.

Care, de altfel, s-a și grăbit să îl felicite pe Wilders.

 

Iar transformarea Olandei dintr-o Locomotivă a Progresismului într-un Sabot Conservator reprezintă o lovitură teribilă pentru Uniunea Europeamă.

Nu este exclus ca acesta să fie șocul care să dărâme Șandramaua.