ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderii europeni au avertizat vineri că Marea Britanie ar putea deveni un rival formidabil,  după marea victorie a conservatorilor premierului Boris Johnson, victorie care pecetluiește divorțul Marii Britanii de UE, informează AFP.

Reuniți joi și vineri la Bruxelles, liderii UE au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că alegătorii britanici au trimis un mesaj clar, care a pus capăt primei faze a unei crize ce a pus în pericol Europa mai bine de trei ani. Conduse de Franța și Germania, statele membre ale UE au declarat că vor urmări un acord comercial rapid cu un termen limită, până la sfârșitul anului 2020, dar au insistat că orice nou acord trebuie să respecte valorile și normele europene.

„Nu se pune problema încheierii unui acord cu orice preț”, a declarat președintele Consiliului UE, Charles Michel, într-o conferință de presă după discuții. Cancelarul german, Angela Merkel, a avertizat că Marea Britanie va fi o „competitor economică la ușa noastră” după ce va părăsi UE, iar președintele francez, Emmanuel Macron, a vorbit de o amenințare prin faptul că Londra va deveni un „concurent neloial”.

Acest lucru reflectă îngrijorarea legată de faptul că  Marea Britanie ar putea deveni un fel de „Singapore-pe-Tamisa”, un hub comercial în care multinaționalele pot avea acces la piața uriașă a UE fără a se conforma regulilor sale.
 
„Discuțiile despre o tranzacție comercială cu Marea Britanie vor fi problematice. Nu vor fi mai ușoare decât cele din acordul de retragere", a spus premierul olandez Mark Rutte.

Bruxelles-ul este, de asemenea, îngrijorat de viteza cu care Johnson ar dori să încheie un acord comercial cu Europa, precum și de orice efort britanic de a submina unitatea celor 27 de membri comunitari rămași.
 
Boris Johnson le-ar fi spus în privat unor diplomați din UE, pe vremea când era ministru de externe, că dorește să creeze o Marea Britanie „în stilul corsarilor”, ceea ce s-a considerat un semn că planul său ar face ca Regatul Unit să devină un stat cu impozite mici și reglementări puține.

Cancelarul german s-a arătat dispus să negocieze, iar britanicii se vor izbi de mari dificultăți în încercarea de a conveni, cum spunea Boris Johnson, un acord de liber schimb „clasa întâi”, dacă nu se va conforma, printre altele, standardelor UE în privința produselor, a drepturilor angajaților, a impozitelor și a mediului.