ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În cursul campaniei de vaccinare anti Covid-19 din America Latină apar informații publicre care provoacă un val de indignare și de neliniște.
 
Politicienii din Uruguay și-au exprimat nemulțumirea față de condițiile contractuale și clauzele secrete cu compania farmaceutică chineză Sinovac și compania americană Pfizer.
 
Conflicte similare devin publice în Argentina.

Marile companii farmaceutice care produc vaccinuri anti-coronavirus pentru țările Americii de Sud (și nu numai) pun presiuni pe guverne, atât în ce privește exonerarea companiilor de răspunderea legală pentru efectele secundare ale vaccinurilor, cât și cu privire la eventuala garantare a plății acestora cu active de stat.
 
 
Deputatul uruguayan Gustavo Olmos din alianța de centru-stânga Frente Amplio le-a scris celor două companii, cerând publicarea unor clauze din contractele încheiate cu țara sa.
 
Sindicatul lucrătorilor medicali a criticat, de asemenea, lipsa de transparență în negocieri și contracte cu producătorii de vaccinuri.

Peru și Pfizer au negociat luni de zile, pentru aprovizionarea cu vaccinuri. Detaliile negocierilor rămân însă secrete. Noul contract dintre Peru și Pfizer / BioNTech prevede că Peru va primi de la consorțiul farmaceutic 20 de milioane de doze de vaccin. 

Șase milioane de doze sunt așteptate să sosească până în luna iulie.
 
Fostul ministru al Hidrocarburilor, Victor Zamora, este însă precaut în așteptări, deoarece contractul are o istorie controversată. Zamora susține că Pfizer a cerut garanții de amploare în negocierile pentru nouă milioane de doze, în cazul în care Peru nu poate plăti. „Din câte știu eu, Pfizer a dorit să acceseze activele de stat. Nu știu exact ce înseamna asta. Dar în Peru s-a discutat despre proprietățile noastre din străinătate”, spune el.

Potrivit site-ului Amerika21 , președintele Uruguayului, Luis Lacalle Pou, a declarat că a semnat un contract cu Pfizer pentru furnizarea a două milioane de doze de vaccin. Pentru a primi o livrare, trebuiau semnate anumite clauze de confidențialitate. Surse oficiale au subliniat că Uruguay-ul ar trebui să renunțe la cererile de despăgubire, în cazul posibilelor efecte secundare pe termen lung, cauzate de vaccin.
 
Pe 3 februarie, guvernul Lacalle Pou a anunțat că toți cei care ar dori să fie vaccinați vor trebui să semneze o declarație de consimțământ, similară cu cea dinaintea unei proceduri chirurgicale. De atunci, s-a speculat că Pfizer și guvernul uruguayan vor să se protejeze, în acest fel, de eventualele cereri de despăgubire.

Compania americană a procedat la fel și în Argentina. Clauzele secrete ale companiilor farmaceutice trezesc îngrijorare și indignare, de îndată ce informațiile devin publice.

Negocierile despre o posibilă administrare a vaccinului Pfizer au eșuat acolo, pentru moment. Ministrul argentinian al Sănătății, Ginés González, a comentat cererile companiei Pfizer, acuzându-le că „încălca demnitatea țării sale”.

Pfizer a cerut ca legile naționale să fie anulatl, iar controversele să ajungă în fața unui tribunal internațional. În plus, Argentina trebuie să adopte o lege privind garanțiile de plată care urmează să fie garantate cu active inalienabile. Aceestea au inclus puțuri de petrol, drepturi de pescuit și ghețari.